Maslina predstavlja mir, besmrtnost, plodonosnost, brak, plodnost i obilje. Maslinova grančica, naročito kad je nosi golubica, izrazit je simbol mira i Zlatnog doba. Bila je nagrada u trci Mesec-devica, paralelno jabuci koja se dodeljivala pobedniku trke Sunce-mladić. Maslinovo drvo je sedište mira i simbol meseca.
U grčko-rimskoj kulturi, maslina predstavlja dostignuce i mir. Drvo masline na Akropolju živelo je život i sudbinu ljudi. Bilo je simbol Zevsa, odnosno Jupitera kod Rimljana, Atine/Minerve, Apolona/Kibele. Na početku istorije grada Atine, kada su dva božanstva, Apolon i Atina, želeli da budu njegovi zaštitnici, Atina je pobedila u takmičenju čudima kada je učinila da iz slane vode, koju je Apolon pokrenuo iz stene, izraste maslina.
U jevrejskoj simbolici, maslina je moć, lepota i bezbedno putovanje. U kineskoj, ona je spokoj, trajnost, ljubaznost, delikatnost i osećajnost.
U hrišćanskoj tradiciji, maslina se smatra plodom crkve, verom pravednika i mirom. Anđeo Gavrilo se prikazuje kako nosi maslinovu grančicu kada Bogorodici objavljuje začeće Isusa.