Azijska Bubamara
harmonia axiridis

Da li vam se poslednjih godina dogodilo da na zavesi ili fasadi zateknete rojeve nekih čudnih bubamara? Ako jeste sigurno ste se zapitali kakve su to čudne bubamare u tolikom broju. Reč je zapravo o azijskim bubamarama koje u svetu slove za jednog od sto najopasnijih invazivnih vrsta.
Ovaj insekt je u Evropi prvi put zabeležen 2002 godine na području Belgije a kod nas je prvi put registrovan 2008. Godine na području n.p. Fruška Gora. Ubrzo je osvojila prostor cele Srbije pa se danas može naći gotovo u svim krajevima naše zemlje.Ova bubamara je jak kompetitor domaćim vrstama bubamara jer je fiziološki mnogo jača, pa je stoga i njen ekološki uticaj vrlo negativan a na nekim lokalitetima uspeva da potpuno potisne autohtone bubamare.
Sumnja se da je ovaj insekt nelegalnim kanalima donet u Evropu kako bi u plastenicima odrađivao posao u suzbijanju biljnih vaši ali da ih proizvođači kada se završi sezona puštaju u prirodu gde postaju uljezi
Prema najnovijim istraživanjima na području Balkana je pronađen prirodni neprijatelj ove bubamare. Radi se o jednoj vrsti parazitske ose koja napada larve azijske bubamare i polaže svoja jaja u njima. Takođe je pronađena i jedna vrsta muve koja parazitira u njenom imagu. Ova muva živi njenoj postojini ali srećom njen areal dopire i do naših prostora. Brzina širenja unešenih vrsta je izmećuostalog olakšana zato što na novom staništu nemaju pririrodnih neprijatelja. Na sreću u ovom slučaju prirodni neprijatelji postoje ali u malom broju pa možemo očekivati da u budućnosti oni ojačaju i smanje brojnost ovih bubamara.
KAKO JE PREPOZNATI_?


Azijska bubamara je vrlo varijabilnog izgleda. Nekada na crvenim krilima ima mnogo crnih tačkica (i do 20) a nekada ima samo dve ili ni jednu. Česti su slučajevi i da na crnim krilima ima crvene tačkice. U svakom slučaju prepoznaćete je po tome što se na jednoj lokaciji može naći veliki broj jedinki što nije slučaj i sa domaćom bubamarom ili ako pogledate nogice. Kod azijske bubamare, nogice su braon boje.
Autor: Radivoje Bulatović