Smeša semena za travnjak

Da bi se zasnovao kvalitetan travnjak potrebno je sagledati uslove sredine i u skladu sa tim doneti odluku o smeši semena trave. Teško zemljište zahteva smešu grubljih trava, nego ono koje se lako i dobro drenira. Ovo zemljište neće odgovarati travnjaku visokog kvaliteta. Zemljišta sa kiselom ili alkalnom reakcijom zahteva posebnu smešu semena.

Izbor najprimerenijeg tipa travnjaka

Ako će zelena površina biti podvrgnuta gruboj dečjoj igri, psima, mačkama, hrčcima i zečevima, travna smeša treba da bude ona sa rizomima, jer ova podzemna stabla izbijaju na jednakim razmacima, stvarajući novo lišće na mestu uništenih. Parterni travnjaci moraju uvek izgledati veoma lepo, tako daje potrebno u projektu staviti da ima “nizak stepen raubovanja“. I oni zahtevaju intenzivnu pažnju tokom cele godine.

Izbor smeše semena

Izbor trava zavisi od tipa zemljišta i klime i od toga kako će se travnjak koristiti.

Četiri najznačajnija roda trava za travnu smešu su :

  • Agrostis sp. – višegodišnje vrste koje proizvode puzajuća podzemna stabla(rizome) i puzajuća nadzemna stabla (stolone)
  • Poa sp. – mogu biti jedno i višegodišnje trave perenskog karaktera. Stvarajući “čvrst“ travnjak
  • Festuca sp. – fine lisnate trave, idealone za visokokvalitetne travnjake
  • Lolium sp. – grublje, izdržljivije trave tako da se više koriste zbog izdržljivosti nego zbog izgleda.

Izbor najboljih vrsta za travnjak

Postoji mnogo trava koje se mogu upotrebiti kod izgradnje novog travnjaka. Njihov izbor zavisi od ekoloških karakteristika i osobinama trava.

Korovske vrste

Neželjene vrste na travnjacima lako se razlikuju svojim grubljim listovima ili slabije zelenom bojom. One mogu biti vrlo vitalne i teške za iskorenjivanje. Hemijsko tretiranje nije uvek praktično zbog opasnosti da se oštete i prave trave. Ako je travnjak ozbiljno zaražen možeda bude potrebna potpuna obnova.

Alternativa travama

Najvažniji tip ovog travnjaka se može nazvati zeljastim travnjakom. Niske, širokolisne zeljaste biljke su korišćene vekovima u Evropi za specijalne travnjake. Kamilica, nana, majčina dušica posebno su privlačne zbog mirisa. Ovi travnjaci treba da budu projektovani slično kao i obični, ali je neophodno stvaranje finih leja, kao za seme cveća. Ovi travnjaci se ne smeju gaziti, a umereno dobro reaguju na košenje. Ručno čišćenje korova jedino je dobro rešenje, jer selektivni herbicidi ne prave pouzdanu razliku između širokolisnih korova.