Jesen je pravo vreme da se travnjaku doda humus 
Posle košenja potrebno je dobro izgrabuljati travnjak a zatim vilama zabadati travnu površinu na svakih 20ak santimetara (za vece površine koristi se aerator).
Ova radnja se vrši kako bi se popravio vazdusni rezim zemljista. Na kraju se po travnjaku rasprostire tanak sloj humusa koji će popraviti kvalitet zemljista ispošcenog zbog čestog odnošenja otkosa. Sa humusom se može pomešati i malo krupnog peska kako bi popunjene rupe ovim supstratom naredne godine bile mesta ulaska kiseonika u zemljište.
U proleće se đubri mineralnim, azotnim đubrivima
Travama je potrebno kvalitetno zemljište  sa dovoljnom količinom mineralnih i organskih materija. Potreba za mineralima je uvećana činjenicom da se kod trave iznose velike količine istih iz zemlje, zbog čega se ono brzo iscrpljuje. Đubrenjem se utiče na floristički sastav samog travnjaka. Količina đubriva zavisi od osobine zemljišta, samog korišćenja travnjaka, čestine košenja, klimatskih uslova, orografskih uslova i dr.
Biljke iz fam. Poaceae iznose iz zemlje velike količine azota i kalijuma, dok biljke iz fam. Fabaceae iznose fosfor i kalcijum.