Kompoziciju jednog vrta čini veći ili manji broj komponenata.
U osnovi je to najčešće travnjak na kome su raspoređene cvetne leje grupacije žbunja, drveće, staze,vodene površine i drugo.
Kako bi vrt izgledao skladno, ove komponente treba jasno razgraničiti.
Kao što negovan travnjak ne trpi širokolisne korovske biljke poput bokvice i maslačka, tako cvetnjaci ne trpe ništa drugo osim cvetnih kultura. Iz tog razloga vršimo redono plevljenje ali to nije dovoljno da se uoči jasna ivica i određeni prostor da utisak negovanog vrta.
okopavan vrt
Za formiranje ivice mogu poslužiti:
-biljke pokrivačice tla, uredno oblikovane
-kamen
– plastični graničnici
-drvene oblice
Ukoliko između travnjaka i cvetnjaka ili neke druge vrtne komponente ne postoji fizičko razgraničenje, jedan mali trik će dati zadivljujuće efekte.


– Oplevite željenu površinu od korova i usitnite zemlju.
Zatim ašovom sasecite ivicu kako bi se dobila jasna kontura kao na slici. Iskopanu zemlju prilikom sasecanja ivice, gurajte od sebe formirajući plitki kanal (5-6cm) između travnate i zemljane površine.
 
POBADANjE PLASTIČNIH GRANIČNIKA
postavljanje plasticnog granicnika
U poslednje vreme često se koriste plastični graničnici koji iako nisu previše dekorativni u vrtu ipak imaju svoje dobre osobine a to je pre svega sprečavanje širenja korova kroz zemlju.
Ove graničnike ćete najlakše postaviti tako što ćete ucrtati liniju kuda želite da ih trasirate a zatim sečivo ašova zabadati u zemlju po toj liniji tako da pre vađenja ašova učinte pokret naprad-nazad kako bi usek ostao što širi. Zatim u taj usek jednostavno zabodite graničnik.
Autor: Radivoje Bulatović
Dipl. Inž. šumarstava, oblast pejzažna arhitektura i hortikultura.