SMOKVA (Ficus carica) je niže listopadno drvo ili žbun, pripada porodici fikusa a kod nas je značajna voćna vrsta zbog svojih slatkih jestivih plodova. Iako toploljubiva vrsta čiji nadzemni deo može izmrznuti tokom hladnih kontinentalnih zima, često se uzgaja kao dekorativna biljka i kao voćkarica.  Razmnožava se vegetativno i generativno a kao najlakši i najbrži metod izdvaja se ožiljavanje zrelim reznicama.
Kako bismo što podrobnije opisali proces ožiljavanja smokve, čitav postupak smo propratili fotografijama.
 
Vreme uzimanja reznica – februar mesec
-U toku feburara, u danima kada dnevna temperatura pređe nulti podeok, oštrim makazama treba iseći grane debljine 0,8- 1.5cm. (u ovom eksperimentu smo koristili i deblje grane koje su se takođe ožilile ali je opšta ocena da je bolje koristiti tanje reznice).
Dužina reznica treba da bude oko 20-25cm.
Reznice treba tretirati tečnim hormonom za ožiljavanje koncentracije 100mg/L u trajanju od 12 sati, nakon čega se pobadaju u ožilište. Za supstrat je najbolje koristiti kombinaciju 40% treset, 40% baštenska zemlja i 20% krupan rečni pesak.
Ožilište treba da bude hladna leja ili saksija postavljena napolju kako bi pre izbijanja prvih listova na proleće, zasečeni deo reznice kalusirao i bio spreman za ožiljavanje.
Formiranje korena počinje tek na proleće a reznice ostaju u ožilištu do kasne jeseni. Za to vreme će koren ojačati a biljka biti spremna za presađivanje.
Veoma je važno da mladu biljku presađenu iz ožilišta dobro zaštitimo suvim lišćem, slamom ili piljevinom kako nebi izmrzla tokom naredne zime.