Deo prirode na vašem domu

Da dobro ste pročitali „na vašem domu“. 
Zeleni krovovi, poznati i kao živi krovovi, postaju sve popularniji u Evropi, ali se ovaj trend polako širi i kod nas.

Svi znamo da boravak u prirodi poboljšava opšte blagostanje organizma tako što smanjuje stres,anksioznost i depresiju. Ipak, savremeni način života mnogim ljudima ne dozvoljava dovoljno vremena za aktivnosti u prirodi, često nemamo vremena čak ni za šetnje po parkovima. Takođe, nagla urbanizacija i nedostatak prostora oko zgrada često nameće krovne vrtove kao jedino rešenje po pitanju zelenila.

Uz brojne ekološke prednosti, zeleni krovovi poboljšavaju i estetski izgled zgrada i nude izolaciju, čineći ih pametnim i elegantnim izborom za vlasnike kuća i preduzeća.

Poslednjih godina, napredak u tehnologiji i materijalima učinio je zelene krovove pristupačnijim i jednostavnijim, što je dodatno povećalo njihovu popularnost. Pored toga, razvoj novih tehnika dizajna i dostupnost šireg spektra biljnih vrsta učinili su zelene krovove još otvorenijim za kreativnost i maštu kako naručioca tako i izvođača.

Naša firma je svoje delovanje usmerila na razvoj sistema zelenog krova koji je mobilan, lako se postavlja i demontira, a moguće mu je uskladiti dizajn ili čak uraditi redizajn.

Trend i pomodarstvo ili istinska potreba?

Njihovoj popularnosti u Evropi je poslednjih godina doprinela povećana svest i zabrinutost o uticaju urbanizacije na životnu sredinu i potrebi za održivom gradnjom.

zeleni krov

Iako se kod nas o zelenim krovovima priča tek nekoliko godina unazad, ovaj trend je počeo 1960-ih i1970-ih godina u Nemačkoj, gde su prvi zeleni krovovi postavljeni iz praktičnih i estetskih razloga. Budimo pošteni, u Srbiji su paralelno sa trendom u Zapadnoj Evropi nastajale krovne bašte, uglavnom na većim betonskim pločama iznad garaža čineći ozelenjene platoe i pjacete, ali tek poslednjih godina dolazi trend izgradnje zelenih krovova u pravom smislu te reči.

Vremenom su prednosti zelenih krovova, kao što su poboljšana izolacija, veća biološka raznovrsnost i smanjeno oticanje, postale sve više prepoznate, što je dovelo do povećanog interesovanja i potražnje.

Popularnosti zelenih krovova doprinosi i sve veća potreba za zelenim površinama usled nedostatka prostora oko zgrada.

Zeleni krovovi su omogućili spoj prirode i arhitekture uz niz ekoloških prednosti.

krovni vrtovi

Njihova sposobnost da izoluju zgrade smanjuje potrošnju energije. Obezbeđivanjem dodatnog sloja izolacije, zeleni krovovi pomažu da zgrade budu hladnije leti i toplije zimi, smanjujući potrebu sistemima za grejanje i hlađenje. Ovo ne samo da štedi energiju, već i smanjuje emisije štetnih gasova, efekat staklene bašte i može pomoći u smanjenju računa za električnu energiju.

Jedna od najvećih prednosti zelenih krovova je njihova sposobnost da u određenoj meri apsorbuju i zadržavaju kišnicu. Ovo pomaže da se smanji količina oticanja vode koja dospeva u gradski kanalizacioni sistem i može doprineti ravnomernijem oticanju atmosferskih voda. Pored toga, biljke i zemljište na zelenim krovovima pomažu u filtriranju zagađivača i poboljšanju kvaliteta vazduha, čineći okolinu zdravijom za stanovnike i posetioce.

Budućnost zelenih krovova

Zeleni krovovi pružaju prirodno okruženje usred grada, koje stvara opušteniju i mirniju atmosferu za život i rad. Takođe čine grad zanimljivijim i živahnijim mestom za život. Ovo je zauzvrat dovelo do veće podrške za zelene krovove od strane vladinih i nevladinih organizacija, lokalnih vlasti i šire zajednice. Svest o životnoj sredini, praksa održive gradnje, napredak u tehnologiji i materijalima i porast zelene infrastrukture čine zelene krovove sasvim opravdano, iz godine u godinu sve poželjnijom i traženijom investicijom. Kako trend ka održivom životu i ekološka svest kod ljudi nastavlja da raste, verovatno ćemo videti da se u budućnosti postavlja još više zelenih krovova.