Zeleni krovovi godinama unazad prisutni su u oblasti građevinarstva i uspešno se postavljaju na najrazličitije objekte. U poslednje vreme postali su izuzetno traženi jer njihova ugradnja obezbeđuje brojne prednosti koje se tiču arhitekture i uštede energije. Primetan je i značajan doprinos koji imaju u oblasti zaštite životne sredine, a u isto vreme, predstavljaju i jedno od omiljenih mesta u mnogim domovima. Nazivaju se još i krovovi koji dišu.

Ukoliko se odlučite za upotrebu zelenog krova, na taj način, svakom objektu, obezbeđujete brojne pogodnosti koje mogu biti od izuzetne važnosti:

  • Štiti se krovna konstrukcija od ekstremnih temperaturnih promena u toku različitih godišnjih doba;
  • Produžava se vek trajanja krova i do tri puta, jer se na ovaj način vrši i izolacija od UV zračenja. Procenjuje se da je trajnost zelenog krova oko 40 godina, dok je kod običnih krovova upola manja. Ukoliko sloj zelenog pokrivača ravnomerno pokriva hidroizolaciju, produžava se trajnost, a pukotine i procesi širenja i skupljanja koji se mogu stvoriti prilikom temperaturnih razlika, javljaće se dvostruko sporije u odnosu na klasični, tradicionalni krov;
  • Moguće je potpuno zadržavanje, kao i blago isparavanje vode. Zahvaljujući tome sprečava se naglo oticanje vode u kanalizaciju, što dovodi do prestanka potrebe za povećanjem kanalizacionih kapaciteta. Istraživanja su dokazala da ovakvi krovovi zadržavaju između pedeset i devedeset posto padavina!
  • Upotrebom zelenog krova smanjuje se nivo prašine u životnoj sredini;
  • Stvara se dodatno stanište za biljke i životinje, a zahvaljujući tome se uspešno povećava biološka raznovrsnost;
  • Zeleni krov u značajnom procentu apsorbuje zvukove i time smanjuje nivo buke, posebno u urbanim sredinama;
  • Izgradnjom vegetacionih krovova obezbeđuju se značajne dobrobiti koje se tiču zaštite životne sredine. Novije studije nedvosmisleno nam pokazuju da se lako postiže ublažavanje efekta toplotnog ostrva. To u praksi znači da se leti, u značajnom procentu, sprečava ulazak toplote u unutrašnjost, a zimi je dokazana velika ušteda potrebne energije koja je neophodna za zagrevanje svakog objekata!

Pored termalne zaštite, zeleni krovovi svojom estetikom unapređuju i ulepšavaju izgled svakog objekta.

Izradu i primere sa slikama zelenih krovova možete videti ovde.