Rod obuhvata oko 400 vrsta poreklom iz Afrike i okolnih ostrva (Madagaskar). Većina vrsta ima listove koji su sukulentni, debeli, lancetastog oblika, sa oštrim vrhom i nazubljenim obodom, u rozeti. Cvetovi su trubičasti, žuti, roze, crveni, skupljeni u gustim cvastima.
Najpoznatija vrsta je Aloe vera (Aloe vera), koja poseduje lekovita svojstva. Ukoliko se gaji, zahteva dosta svetlosti i dobro dreniran supstrat, a ne podnosi suvišnu vlagu u zemljištu.
Poznata je i (Aloe variegata en. tiger aloe), koja je visine ok 20-30 cm, sa listovima dužine 10-15 cm, širine 3-6 cm, sa nepravilnim tamnozelenim i beličastim prugama. Cvetovi su narandžasti, skupljeni u cvasti dužine 20-30 cm.
Većinu vrsta treba saditi u male posude i dosta porozan supstrat. Supstrat treba da se dobro prosuši između dva zalivanja, a zaliva se otprilike na 7-10 dana, a dva puta nedeljno ukoliko je suviše toplo. Biljke treba da budu dobro osvetljene, podnose i direktnu sunčevu svetlost. Prihranjivanje se vrši jednom mesečno, upola blažom koncentracijom tečnog đubriva, ali samo tokom perioda aktivnog rasta biljke. Presađuju se svakih 1-2 godine.