SLONOVO STOPALO

Sin. Nolina recurvata
Engleski naziv: ponytail palm, bottle palm, nolina, elephant-foot tree
To je sukulentna biljka poreklom iz polupustinjskih predela Meksika, sa stablom koje je jako prošireno u osnovi, a na vrhu ima gustu rozetu dugih, trakastih listova koji se savijaju i lučno padaju. Starije biljke obrazuju nekoliko grana, dok je stablo mladih biljaka nerazgranato. Mogu dostići visinu od 10 m, dok je stablo u osnovi prečnika do 4 m, ali u enterijeru su obično visine do 2.5 m. Listovi su tanki, dužine do 2 m i širine do 2.5 cm.
Biljke u enterijeru ne cvetaju.

Često se gaji B. recurvata var. intermedia sa kraćim listovima, dužine do 1 m. Za uspešan razvoj zahteva osvetljen položaj. Dobro podnosi sušu.
Treba je zalivati obilno, ali retko (čak na 7-14 dana, zimi ređe) i supstrat mora da se prosuši između zalivanja. Naročito je osetljiva na prekomerno zalivanje. Može da rate i u klimatizovanim prostorijama, podnosi promaju, ali ne podnosi nedostatak svetlosti. Optimalne temperature su iznad 15ºC, a na temperaturi ispod 10ºC propada. Supstrat treba da je ocedit, dobro dreniran, humusan. Prihranjuje se 1-2 puta mesečno tokom vegetacije. To je spororastuća vrsta, zbog čega se presađuje na nekoliko godina.