Rod obuhvata nekoliko stotina vrsta od kojih se neke gaje u enterijeru. Poreklom su iz Centralne i Severne Amerike. Mogu biti različitih dimnezija, od nekoliko centimetara visine pa do više metara. Listovi su debeli, sukulentni, raspoređeni na jako skraćenom stablu i obrazuju rozetu iz koje se razvija cvetno stablo čija visina može biti 2 – 3 puta veća od visine same rozete.
Obično je potrebno više godina, oko 10 za vrste u toplim područjima, da bi biljka počela da cveta, a nakon precvetavanja obično materinska rozeta odumire.
Mnoge vrste imaju listove sa trnovima na vrhu. Vrste koje se gaje u posudama, u enterijeru, obično su znatno manjih dimenzija nego na staništu.
Optimalne temperature se kreću u rasponu 15-30°C, a podnose suv vazduh. Najviše im odgovara dobro osvetljen položaj, a podnose i direktne sunčeve zrake. Mogu se saditi u klasičan supstrat za ožiljenice koji je humusan i dovoljno aerisan, a po potrebi se može dodati pesak ili perlit. Ukoliko se pravi mešavina, može se pomešati 3 dela krupnog peska ili perlita, 2 dela baštenske zemlje, 2 dela humusa (lisnjače ili komposta), 1 deo lomljenog, usitnjenog krečnjaka. Drenaža na dnu posude je obavezna. Biljke se obilno zaliju, a zatim se ostave da se zemljište prosuši do sledećeg zalivanja. Ne podnose zadržavanje suvišne vode u posudi. Prihranjuju se retko, dovoljno je dva puta godišnje, jednom u aprilu i jednom u julu tečnim đubrivom.
Mnoge od vrsta roda su starosedeoci koristili kao hranu ili lek, a poznate su vrste Agave salmiana (“pulque“) i A. tequilana (tekila) od kojih se prave alkoholna pića.