TOP 6 NAMIRNICA I NJIHOV ZNAČAJ ZA LJUDSKU ISHRANU

1. GRAŠAK- jedna od najomiljenijih namirnica svakodnevnice koja ima puno proteina i tako nam daje puno energije,izvor je vitamina K koji aktivira osteokalcin koji pomaže ugradnju kalcijuma u kostima i održava normalno grušanje krvi.

2. KROMPIR- sećamo se da su nam roditelji pričali da ga ne jedemo sirovog jer može izazvati temperaturu, ali njegovo žvakanje, tvrde, smanjuje mučninu u trudnoći. Jedemo ga i pečenog i kuvanog i u obliku čipsa i u žvaci…ZAŠTO ga toliko volimo? Prosto jer je Solanum tuberosum (krompir) izvor velike količine ENERGIJE. Sadrži čak 22 minerala od kojih su najvažniji kalijum, magnezijum i gvožđe. Kalijum je važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca; smanjuje kiselost i pospešuje izlučivanje vode iz organizma. Gvožđe i magnezijum su tu da nam ne dozvole osećaj umora, davajući nam snagu.

3. ŠARGAREPA ili Mrkvica je bogata beta-karotenom (on daje boju), vlaknima i vitaminom A i, osim za vid, dobra je detoksikaciju celog organizma. Karoten je različito iskoristiv u zavisnosti od načina na koji se šargarepa priprema. Tako je iz sirove nerendane šargarepe iskoristivo dva odsto, kuvane 18, a sirove rendane čak 82 odsto! Znači rendajte je i pijte je!

4. MLADI LUK- Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mg vitamina C. Svi znamo da pomen LUKA izaziva prvu asocijaciju- IMUNITET.

5. PILEĆE BELO MESO- sadrži manje masti i kalorija od svinjskog i goveđeg, iako naravno goveđa supa je nešto nezamenljivo. Piletina drži neslavni rekord u poskupljenju namirnica. Cena joj je od početka godine promenjena 10 puta, pa danas kilogram filea košta oko 700 dinara.

6. ZELENA SALATA (i sve ostalo zeleno: kelj, kupus, brokoli…..) – Svi zajedno imaju dosta kalcijuma, vitamina C, vitamina A, B2, fosfora, folne kiseline, gvožđa. Ove salate su odlične u prevenciji dijabetesa tipa 2 i hipertenzije, jer otvaraju krvne sudove. KO ne može da voli zelenu salatu, kelj, kupuse?! 

To bi bilo top 6 bitnih svakodnevnih namirnica. (Išli bi smo u nedogled kad bi smo listu produžili: jaja, paprika, paradajiz…) Ukoliko želite, možete napisati neke VAŠE lake recepte u kojim učestvuju i ovih 6 namirnica.

ŽSB