U zemlji srednje Azije

Ako ste veliki ljubitelj prirode i manje-više ste alpinista ili biste to voleli da budete, dajemo Vam priču o planini Ararat i Jermeniji. Vaš put možete planirati za proleće-jesen i krenuti kolima, obići usputna mesta i učiniti sebi neverovatno životno zadovoljstvo takvom avanturom.

KAVKAZ, ARARAT, TURSKA, GRUZIJA i JERMENIJA

„Vozimo se u udobnom Mercedesu. Velikom brzinom prilazimo Jermeniji. Na granici se taksista i ja odvajamo. Odvojeno prelazimo. Graničari su mladi momci. Ne govore engleski. Gledaju mi pasoš kao da sam s Marsa pao. Nikad nisu vidjeli bosanski pasoš. Nisu ni sigurni da li mi treba viza. Ja znam da vizu dobijam na samoj granici, za desetak eura. Nikad niko iz Bosne, barem u njihovoj smjeni, na tom graničnom prelazu nije ušao Jermeniju. Nikad niko.“ -sa sajta:   https://www.xxzmagazin.com/na-planini-ararat

Prelepa Armenija ili, kako je mi Sloveni zovemo – Jermenija

(Єрмения, Вірменія) sa epentetskim J ili V, je među najstarijim hrišćanskim državama sa jednim od najstarijih jezika na svetu. Postojalo je carstvo Ararat ili Urartu pre oko 860. pne. do 565. pne.,iz koga je oblikovana Jermenska Kraljevina, između Albanije (na obali kaspijskog mora), Iberije, Kolhide, Sarmatije, Mesopotamije i Medije. Carstvo Urartu prostiralo se od reke Kure na jugu do vrhova Taurusa na severu, te od Eufrata na zapadu, do Kaspijskog jezera na istoku. I danas u pojedinim delovima Jermenije mogu se videti ruševine stare države i još uvek se dobro drže stare crkve i spomenici kulturne baštine naroda oko prelepog Kavkaza. Jedna od najlepših crkvi je Saborna crkva u Ečmijadzinu (danas Vagaršapat) koja je izgrađena 301-303, u doba kada je Jemenija bila jedina koja je prihvatila hrišćanstvo kao zvaničnu religiju, uz Tiridata Velikog iz dinastije Arsakida, savremenikom Dioklecijana. Ipak, najpoznatiji je manastir Hor Virap (prevod: dubok zdenac) blizu granice sa Turskom na planini Ararat, koja je danas granica između Turske i Jermenije. Prelepe su jermenske crkve i van granica ove države, a jedna od najupečatljivijih je katedrala u gradu Lavovu, Ukrajini. Do 1945. godine bila je to katedrala jermenske katoličke nadbiskupije u Lavovu, a od 2000. godine služi kao katedrala eparhije Ukrajine od jermenske apostolske Crkve. Tvorac jermenskog pisma, prvi lingvista i prosvetitelj, prevodilac Biblije na jermenski jezik, začetnik školstva, teolog i svetitelj jermenske apostolske i katoličke crkve, bio je Mesrop Maštoc (4. vek). Sve jermenske škole proslavljaju Svetog Mesropa Maštoca, kao svog zaštitnika (kao kod nas Sv. Sava). I sam glavni grad Erevan je jedan od najstarijih gradova koji imaju i pisanu potvrdu o svom nastanku u vidu natpisa na klinastom pismu u kamenu koji govori o početku njegove gradnje. Ova zemlja je dosta propatila od strane Turske, naročito u I sv, ratu, te izmedju ove dve zemlje vlada stogodišnje neprijateljstvo. Trenutno, da biste ušli iz Turske u Jermeniju i došli do glavnog grada, morate da putujete još narednih 400 km preko Gruzije (obići Kavkaz i Tbilisi).

Jermenija je od Beograda udaljena do 3.000 km. Zato ovo putešestvije bi trebalo početi iz tri noći u Istanbulu, posete nacionalnom parku na Kavkazu,  minimum 3 noći u Tbilisiju i završnici- Erevanu.
Zvuči divno, zar ne?