Peruanski ljiljan

Prava lepotica u vrtu dominiraće nad drugim cvećem od sredine proleća do ranog leta.
Ova biljka ima Prelepe cvetove, raznih boja na dugim drškama visine oko jednog metra.

Cvetovi ovog ljiljana trajaće dok nocna temperatura ne počne da prelazi 25°C, a posle toga  će se ubrzano razvijati koren. Voli osunčana mesta, a previše zasenjena mesta daju visoku i mlitavu stabljiku na kojoj se ne razvijaju pupoljci.

Najbolje je ljiljan gajiti u vlažnom zemljištu koje je dobro drenirano, da ne bi došlo do truljenja i razvoja bolesti. Ako bilo kakva bolest zahvati biljku, uvek treba prvo odstraniti bolesne listove, a ostale delove poprskati fugicidom ili insekticidom u zavisnosti od vrste bolesti.

Podzemni delovi biljke se veoma brzo razmnožavaju i, ako biljku gajite u saksiji, moraćete česće da je presadjujete jer prerasta za veoma kratko vreme. Zato je najbolje peruanski ljiljan gajiti u bašti. Rasadjivanje je najbolje obaviti početkom jeseni na dubini od 20 cm do 30 cm i biti veoma pažljiv sa korenjem ljiljana koji je osetljiv.

Biljka najbolje uspeva u mešavini ilovače, treseta i peska jer mu je potrebna dobro drenirana podloga. Pre sadnje u rupu koju smo iskopali treba takodje staviti organsko djubrivo kako bi se  biljka što bolje privikla na nove uslove. Ukoliko želimo da imamo prelepi žbun ljiljana treba ga ostaviti na istom mestu nekoliko godina.

Peruanski ljiljan prezimljava u bašti, zbog čega je poželjno označiti mesto na kome se nalazi kako ga u proleće ne bi slučajno prekopali. Pošto ne podnosi jako niske temperature, neophodno ga je prekriti slamom, lišcem ili piljevinom, pa preko toga staviti najlon.

Sa druge strane, ako  raste  na suvom i previše toplom mestu, peruanski ljiljan često je na meti grinja. Ovi insekti razmnožavaju se veoma brzo, a njihovo prisustvo odaju žuti listovi koji venu i opadaju. Redovno treba odstranjivati korov kao i zaražene delove biljke i redovno je zalivati i gledati donje delove biljke gde se ti insekti najčešće i sakupljaju.Pored toga ovo cveće napadaju i gljivice koje se javljaju u vidu svetlonarandžastih, žutih ili braon tačkica na donjim listovima.

Gljivicama pogoduje visoka vlažnost, pa je neophodno obezbediti dobru cirkulaciju vazduha, a cvece zalivati u popodnevnim časovima kako bi se lišce osušilo pre nego što padne noć.

Autor: Sofija Vojvodić