Zašto zimi žute listovi na sobnim biljkama

Ako primećujete da na nekim vašim sobnim biljkama listovi žute i opadaju to je zato što im fali baš sada- svetlosti. Ta se pojava može izbeći dodatnim osvetljenjem u toku polovine dana običnom ili specijalnom neonskom lampom koja se koristi u akvaristici.

Većini sobnih biljaka odgovara temperatura od oko 15 stepeni- ne manja i ne previše veća. Dodajte organska, tečna đubriva ali razblaženo jer su i sobne biljke sada u „tihom mirovanju“. Nemojte koristiti hladnu vodu iz česme, vec odstajalu, sobne temperature.

Uvek je bolje koristiti destilovanu vodu ili kišnicu jer ne sadrži kamenac. Biljkama u razvoju ili čuvanim u toplijoj prostoriji treba više vode. One će izgledati bledunjavo i bolešljivo ako se zalivaju vodom direktno iz slavine. U vodu možete dodati nekoliko kapi jabukovog sirćeta jer ono spušta pH vrednost vode i time doprinosi da biljka bolje iskoristi hranljive sastojke u vodi. Najbolje je prirodno jabukovo sirce, bogato mineralima.

Još jedan od razloga zašto sobnim biljkama tokom zime opada lišće je rad grejnih tela koja izsušuju vazduh pa biljke odbacuju deo svojih listova kako bi smanjili transpiraciju.
Ovo se može izbeći postavljanjem sloja vlažnog šljunka ispod saksija ili keramičkih isparivača na radijatore.

Autor: Sofija Vojvodić