Kada čujemo „kokain“, pomislimo na poznatu opojnu drogu i beli prah, pomislimo na zavisnost. Ali često ne saznamo i druge stvari, benifitne, koje potiču pre svega od kanabisa, zbog čega je odavno počeo da se legalizuje u zdravstvene svrhe- protiv malignih oboljenja.
Kao i većina opojnih biljaka-droga, tako i biljka koka potiče iz Južne Amerike- Perua, Bolivije, Kolumbije. Na pijacama u Peruu možete videti džakove sa listom koke protiv artritisa, dijabetesa, depresije, nervnih bolesti i drugog, jer list koke sadrži vitamin A, riboflavin, gvožđe, kalcijum i reguliše glukozu u krvi.
Koka je zimzelena i grmolika biljka koja uspeva u toploj i vlažnoj klimi Južne Amerike. Koristile su je još Inke u mnoge svrhe. Lišće ove biljke je bilo neizostavno u praktično svim religijskim obredima. Svoje psihoaktivno delovanje koka duguje alkaloidu kokainu, zbog čega je list gorak. Biljka podiže nivo energije i danas je, u tim krajevima, smatraju hranom, a ne drogom. Kao anestetik se koristila pri povredama, a počela se zloupotrebljavati sve više kada su vladari počeli kokain da daju kao nagradu svojim ratnicima-podanicima, kako bi uvek bili mirni i poslušni i tako sprečili pobune. Kada je kokain dospeo u Evropu 1860, počela je masovna konzumacija i zloupotreba, a prvi ju je proučavao nemački hemičar Albert Niemann. Zainteresovanu američku javnost iznenadio je Parke Davis, ambiciozni trgovac opojnim drogama, time što je počeo da eksploatiše i prodaje Americi beli prah.
Hemičar – Asa Griggs Chandler je onaj koji je svoj čuveni proizvod- Koka Kolu – napravio tako da sadrži kokain iz lista koke i eksploziju kofeina iz jezgrastog voća- kole. Tako je i proizvod dobio naziv- Koka- od kokain i Kola- od biljke kole (Cola acuminata), koja sadrži kofein. Ali, 1906, kada je zabranjena zloupotreba kokaina iz biljke koke, kompanija Coca Cola je izbacila psihoaktivnu supstancu iz pića. Danas, svejedno, ova kompanija i dalje ima veze sa biljkom kokom, ali uzima sam ekstrakt lista koke, bez alkaloida-kokaina.
Sam list biljke koke ne sadrži puno alkaloida kokaina, pa se može žvakati i koristiti u medicinske, zdrave svrhe. Ali, na žalost, zloupotreba opojnih biljaka za loše namere je sve veća zbog jednog izolovanog alkaloida koji je uništio mnoge, mnoge živote.
Sofija Vojvodić
coca cocaine erythroxylum-flower