Lonicera caerulea
Trenutno je hit u svetu i jedna od najtraženijih biljaka. Ono što su do pre par godina bile aronija ili brusnica to je sada kamčatkica. Žbunasta vrsta koja dostiže 1,5m visine, cveta u martu a plodovi sazrevaju od juna. Plod je dug oko 2,5cm, prečnika 1cm. Ima ukus kao mix borovnice i maline. Najotpornija vrsta, podnosi -45°C, uspeva na svakom tlu. Osrednji žbun da oko 3kg ploda.

Lonicera caerulea var. kamchatica je nova voćna vrsta, plod je bogat antioksidansima, vitaminima, gvozdjem i mnogim hranljivim sastojcima. U rod dolazi polovinom maja meseca i predstavlja najranjije voće, nakon zimskog mirovanja. Sazreva i pre jagoda.
Za Lonicera kamchaticu koriste se još nazivi : sibirska borovnica, majska jagoda, medena borovnica i kamčatska jagoda . Grm je listopadan, visine oko dva metra, plod je plave boje, izuzetne arome. Dužina ploda je 2 do 3 centimetra. Puna rodnost, od oko 3 kg po jednom grmu, se dostiže u šestoj godini nakon sadnje. Sibirska borovnica je izuzetno otporna na niske temperature ( do -45°C ). Lišće se često počinje razvijati i ispod snega. Otvoreni cvetovi podnose i do -10°C. Za razliku od američke borovnice ne zahtjeva kiselo tlo, optimalna kiselost je od pH 5 do pH 8.
Za sadnju najbolje odgovara vlažno i zaklonjeno mesto i plodno zemljiste.