Abutilion thompsonii
Sobni javor vodi poreklo iz Brazila, Argentine i drugih suptropskih krajeva.
To je biljka sa tankim, vrlo nežnim grančicama iz kojih izrastaju svetlozeleni listovi čiji oblik podseća na list javora.
Cvetovi su zvonasti, na dugim peteljkama i mogu da imaju crvenu, roze, narandžastu, žutu ili ljubičastu boju.
Postoji i hibridni sobni javor koji je manji od običnog ali kod njega su cvetovi širom otvoreni i liče na cvetove jednostrukog hibiskusa.
Gajen u saksiji sobni javor moze da dostigne visinu od 1,5m, ali ako je posuda u kojoj se gaji velika, može da bude i viši.
Sobni javor cveta od maja do oktobra, a u povoljnim uslovima može da cveta u bilo koje doba godine. Posle precvetavanja cvetovi otpadaju sami.
Svetlost
Bez obzira na godišnje doba javor traži dosta svetlosti. Leti su mu neophodni sunčevi zraci da bi bolje i lepše cvetao.
Temperatura
Sobni javor najbolje raste na temperaturi od 10°C do 15°C. Najniža temperatura koju biljka može da podnese je 5°C, a najviša 21°C. (na mojoj terasi podnosio je i 40°C). Ova biljka ne podnosi toplotu zimi, ni prostorije sa parnim grejanjem i zato ga tada treba čuvati na svetlom mestu na temperaturi od 10°C do 13°C
Zalivanje i orošavanje
Sobni javor spada u žedne biljke pa se leti zaliva svakodnevno, a zimi, u vreme mirovanja, na 15 dana. Klonuli listovi i opadanje cvetova znak su da je biljka žedna. Zemlja nikako ne sme da bude suva.
Leti je potrebno svakodnavno orošavati biljku.
Prihrana
Pošto spada u apsorbcione biljke koje iz supstrata veoma brzo crpe hranljive materije, treba ga prihranjivati dva puta nedeljno.
Presađivanje i zemlja.
Biljka se presađuje svake godine u martu, pre početka vegetacije. Kod sobnog javora se brzo razvija korenov sistem i ako nema dovoljno mesta u saksiji biljka pati. Ako koren počne da izlazi iz saksije, bez obzira na doba godine (izuzev zimi kada miruje) pod hitno ga treba presaditi. Pri presađivanju se skracuje i koren, a biljka se premešta na senovito mesto dok se ne privikne na nove uslove. Cak se preporucuje i do 3 presađivanja godisnje.

Orezivanje
Pošto se brzo grana u proleće bočne izdanke treba orezati do 1/3. To isto se čini i u jesen. Tokom vegetacije treba zakidati vrhove i orezivati precvetale grane da bi se podstaklo grananje biljke i obilnije cvetanje.
Razmnožavanje
Razmnožava se vrhovima reznica koje se zakorene u martu i aprilu. Najbolje se zakorenjuje u vodi.
Bolesti
Sobni javor napadaju zelene vaši koje se uništavaju insekticidom.
Moje iskustvo
Nikada nisam imala problema sa sobnim javorom jer mi je uvek uspevalo da imam prelepu biljku sa puno cvetova. Redovno i obilno sam ga zalivala, presađivala 2 pa cak i 3 puta godišnje i uvek kratila koren za pola. Presađivala sam ga cak i kad je bio pun cvetova.
Jedini problem sa njim imala sam zimi jer mi nikad nije uspevalo da ga održim u sobi sa parnim grejanjem. Nasuprot meni, komšinica je uspevala zimi da ga održi ali joj zato leti nije cvetao vec je samo listao.
Autor: Ljiljana Pejić