Psorijaza je teška kožna bolest koja se u najvećem broju slučajeva javlja u hroničnom obliku.
Ova bolest (poremećaj) može da traje beskonačno dugo i medicinski je neizlečivo, ali dešava se da pacijenti koji se striktno pridrzavaju svega onoga sto se savetuje učine svojim ponašanjem ovu bolest mnogo podnošljivijom.
Kao pravilo koje se u samom startu nameće tiče se same ishrane pacijenta. Preporučuje se da se svaki drugi dan jede oko 1kg bundeve (Cucurbita pepo), može kuvana ili pečena, a može i u bilo kom drugom obliku (pite, kolači…). Ovim pacijentima je strogo zabranjeno da jedu suhomesnate proizvode kao ni konzervisane proizvode. Nikako ne smeju jesti jako zasoljeno, zabibereno, zakišeljeno, ljuto, masno. Sve navedeno od začina mora biti u najmanjoj mogucoj meri.
Veoma je bitno da se ne koriste šamponi i sapuni kao ni mleka za telo koja nisu na bazi prirodnog bilja (zbog veštačkih – hemijskih produkata koja nepovoljno deluju na kožu).
Evo jednog saveta kako lečiti ovu bolest:

MELEM
Uzmite po 3 velike (supene) kašike sitno isecenog cveta Nevena (Calendula officinalis) i lista i cveta Kantariona (Hypericum perforatum). Sipajte to sve u litar proključale vode i ostavite dva sata poklopljeno da odstoji. Nakon toga procedite i možete malo zasladiti bagremovim medom (drvernom kašikicom). Piti po 200 grama ujutro, popodne i uveče. Ostalih 400 grama čaja koji ostane sipajte u neku posudu i dodajte 3 velike kašike mlevenog čičkovog korena (Arctium lappa) i semena rotkve (Raphanus sativus). Kuvati ovo sve na blagoj temperaturi dok ne postane jedna kompaktna gusta smesa (melem).
Kožu mazati ovim melemom tri puta dnevno a nakon mazanja svaki put previti gazom, vatom i zavojem. Ovako zamotano držati po 2 sata. Nakon skidanja melema svaki put bolna mesta blago oprati mlakim čajem od kamilice.
Čaj i melem koristiti najviše 12 dana