Arhitektura

 

Moderna arhitektura predviđa trendove masovnog naseljavanja gradova pa u skladu sa tim pruža korisnicima urbanih prostora više mogućnosti za boravak u prirodi iako je urbanizacija sama po sebi godinama udaljavala čoveka od nje. 

Potreba da se priđe zelenilu, da se oseti dodir i miris biljaka, usmerila je moderne arhitekte da razmišljaju o mogućnostima implementacije zelenih površina čak i na najneobičnijim mestima u gradu. 

Zeleni krovovi su se nametnuli kao najprihvatljiivije rešenje jer su ravni krovovi za razliku od kosih, potencijal za boravak ljudi, za sport i rekreacij, za meditaciju i razne druge aktivnosti.

 

Pogled sa zelenih krovova

Za razliku od parkova koji u pejzažnoj arhitekturi grada svakako zauzimaju prvo mesto, zeleni krovovi pružaju neke mogućnosti kojima konkurišu za svoje uvaženo mesto u budućim projektima. 

Zeleni krovovi su uglavnom površine zatvorenog tipa, namenjene za boravak određenog kruga ljudi poput stanara zgrade ili zaposlenih u poslovnim zgradama. 

Privatni zeleni prostori, pružaju više slobode njihovim korisnicima pa se oni neretko koriste za vežbanje, meditaciju ili spremanje roštilja. 
Prednost zelenih krovova u odnosu na parkovske površine je svakako i pogled koji oni uglavnom pružaju zbog svoje visine u odnosu na druge objekte. 
Pogled je to što daje širinu kako uma tako i emocijama. 

Kod intenzivnog tipa zelenih krovova, uglavnom predviđamo sadnju perena i nižeg ukrasnog žbunja, mada ne retko i nižeg drveća. 
Ove biljke uglavnom traže orezivanje i prihranu dok je zalivanje najbolje izvesti automatskim zalivnim sistemima.

Pored zalivanja, prihrane i obaveznog orezivanja biljaka zbog smanjenja otpora vetra, važna mera nege je i uklanjanje korova što je kod zelenih krovova ređa pojava u odnosu na zelene površine otvorenih prosotra.

zeleni krovovi održavanje

Investicija u zeleni krov

Kada je predlog na stolu investitora, najčešće se postavlja pitanje cene zelenih krovova i isplativosti ove investicije. 
Ukratko rečeno investiranje u zelene krovove se višestruko isplati. 

  • zeleni krov je odlična termoizolacija
  • zeleni krov je prostor za boravak na otvorenom
  • nije potrebno kupovati susednu parcelu za pravljenje dvorišta, sve je na krovu
  • zeleni krov podiže kvalitet života
  • podiže vrednost nekretnine
  • zeleni krov širi biodiverzitet
  • zeleni krov  štiti životnu sredinu
  • zeleni krov nije skupa investicija

 

zeleni krovovi održavanje i investicija

 

Za više informacija kao i za cene izrade zelenih krovova, kontaktirajte nas.
U ponudi imamo standardne tipove zelenih krovova intenzivnog, ili ekstenzivnog tipa kao i modularne (mobilne) verzije zelenih krovova koje se montiraju za jedan dan i daju momentalni efekat ozelenjene površine uz izuzetne odlike termo i zvučne izolacije, sa visokim kapacitetom zadržavanja vode. 

 

Biopixel kasetni zeleni krov