Tradicionalno gajenje jagoda gubi na popularnosti

Tradicionalan način gajenja jagoda uveliko gubi na popularnosti a u tu svrhu kreativci svakodnevno pronalaze nova rešenja. Jagoda je biljka koja formira prizemnu rozetu a na dugačkim cvetnim drškama formiraju se plodovi koji neminovno padaj ka zemlji. Obzirom na mekanu strukturu ploda jagode, on će brzo u dodiru sa zemljom istrunuti. Takođe se teži čistim plodovima koji pre pakovanja ne moraju da se peru.

Pa šta je onda rešenje?!

Jagoda će ako se nađe na uzvišenoj poziciji, spuštati svoje plodove po boku. Upravo to je navelo poljoprivrednike da oprobaju metod gajenja na uzdignutim lejama prekrivenim najlonom. Ovaj metod se pokazao ispravnim iz više razloga. Zemlja oko korena se brže zagreva i duže drži toplotu jer je zaštićena crnom folijom. Plodovi se spuštaju na dole podupirući se o foliju tako da ne dodiruju zemlju i ne prljaju se.

Gajenje jagoda na foliji ima i svojih mana a to su pre svega, kratak vek folije, koju neretko cepaju ptice i poljski miševi ali i njihovi gmižući predatori koje poljoprivrednici svakako ne žele u svom radnom prostoru.

Kako bi se obezbedio isti efekat ali u visini ruku da se ne bi „lomila kičma“, neko se dosetio da jagode sadi u žardinjerama, stubovima kao vertikalne vrtove, u specijalno formiranim saksijama koje se ređaju piramidalno ali i na balama slame.