Kao što svaka zgrada i kuća ima temelj od koga polazi jedna građevina u visinu, tako je slučaj i sa biljkama. Koren je temelj biljaka. Ima dvostruku ulogu – da biljku drži čvrsto vezanu za zemlju i da bude kao “usisivač” hranljivih materija iz zemlje neophodnih za rast i razvoj iste. Što je jači koren, jača je i biljka, otpornija na svaku vrstu nepogode ili štetočine. Svaki čovek ima koren. Za porodično stablo se kaže da je koren jedne porodice. Na osnovu tog “stabla” možemo zaključiti kakav je “koren” – postojan ili slab. Postoji jedna biljka koja je u svojoj suštini koren i koja najbolje odslikava njegovu važnost u svetu čoveka i biljaka.

ĐUMBIR

Djumbir je tropska biljka koja podseća na trsku, ali je u svojoj suštini koren. Ovaj koren je bogat mineralima kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan. Obiluje i vitaminima C, B. U manjoj količini sadrži važne kiseline – pantotensku i nijacin.

Kako tvrde naučnici, đumbir ima izuzetno lekovito svojstvo i idealan je prirodni lek protiv upala, otoka, grčeva. Poboljšava kongnitivnu funkciju mozga, ubalažava mučninu u trudnoći,uništava viruse i mikroorganizme. Jedan čaroban sastojak ovog korena – kurkumin – ubrzava metabolizam, pospešuje rad jetre, pa se ovaj koren koristi za čišćenje organizma. Snižava holesterol, smanjuje reumatske bolove, utiče na pokretljivost spermatozoida…

Svi mi volimo da gledamo i divimo se velelepnoj zgradu, prelepoj biljci, formiranom čoveku, ali niko ne voli da gleda u ružni koren koji se ne vidi golim okom. Možda bi trebalo da preispitamo svoj život i pogledamo u baštu naših srca da vidimo kakvo korenje je tu pustilo svoje “plodove.” Ko ili šta je koren tvog života određuje tok tvoga života, tvoju sreću i budućnost. Neka tvoj koren bude jak, spreman da “usisa” najhranljivije sastojke zemlje da bi stablo bilo lepo i postojano.