Paradajz ključna biljka u mnogim kuhinjama širom sveta

Paradajz je jedna od najpopularnijih biljaka iz porodice pomoćnica (Solanaceae), koja potiče iz Južne Amerike. Njegova naučna klasifikacija je Solanum lycopersicum. Ova biljka je postala ključna u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svog karakterističnog ukusa, bogatog prehrambenog sastava i raznovrsnih načina kulinarske upotrebe. Potiče iz Južne Amerike, gde su ga prvi uzgajali drevni narodi poput Inka i Maja. Španci su ga doneli u Evropu u 16. veku, a od tada se proširio širom sveta.

Postoji veliki broj sorti paradajza koje se razlikuju po boji, obliku, veličini i ukusu. Neki od poznatih tipova paradajza uključuju crvene, žute, narandžaste, roze i čak ljubičaste varijante. Bogat izvor vitamina C, kalijuma, folata, likopena i drugih antioksidanata. Likopen, koji paradajz daje crvenu boju, povezan je sa smanjenjem rizika od određenih bolesti, poput srčanih oboljenja i određenih tipova kancera. Koristi u raznim jelima širom sveta, uključujući sosove, supe, salate, paste, pice i mnoge druge. Svež, kuvan, pečen ili pržen, paradajz dodaje karakterističan ukus i teksturu mnogim jelima.

Paradajz se lako može uzgajati kod kuće u bašti ili saksiji, jer je prilagodljiv na različite uslove uzgoja. Potrebno mu je sunčano mesto, dobro drenažno zemljište i redovno zalivanje. Paradajz je nezamenjiva namirnica koja nije samo ukusna, već i hranljiva. Njegova raznovrsna upotreba čini ga omiljenim sastojkom u mnogim kuhinjama širom sveta.