Baštenske kolonije su prostori koje država iznajmljuje ili daje na korišćenje zainteresovanim (najčešće siromašnim sugrađanima).
Oni te prostore naseljavaju tokom leta. Bave se zemljoradnjom, uzgajaju živinu, svinje ovce a pošto se takvi prostori često nalaze pored reka tu i pecaju.
Na taj način siromašni građani uspeju da proizvedu hranu za svoje potrebe, napreve zimnicu, druže sei rekreiraju pa tako čuvaju svoje fizičko i mentalno zdravlje.
Baštenske kolonije su u svetu česta pojava jer su vlasti uvidele da na ionako neobrađenom državnom zemljištu mogu obezbediti egzistenciju potencijalnim korisnicima narodnih kuhinja.
Nisu retke ni one kolonije koje se iznajmljuju bez obzira na socijalni stalež. Tu građani imaju parcelu sa montažnim objektom gde dolaze vikendom ili posle radnog vremena kako bi našli relaksaciju u prirodi. Oni najčešće proizvode zdravo organsko povrće za sebe i svoju porodicu.
Jedna od mogućnosti ovakvih naseobina je da „stanovništvo“ organizovano proizvodi organsku hranu i plasira je na lokalnoj ili specijalno organizovanoj pijaci.

Srbija je zemlja koja ima velikih potencijala ali i potrebe da se formiraju ovakve letnje naseobine.  Na taj način mnogi siromašni građani mogli bi obezbediti sebi dodatni prihod u vremenu kada je teško naći dodatni ili stalni posao.
Obezbedilo bi se dostojanstvo građana koji žive na rubu egzistencije. Kao posebna kategorija baštenskih kolonija mogu se formirati i kolonije za ljude srednjeg staleža koji žele da iznajme plac i prateće prostorije za život tokom vrelih letnjih meseci. Interesi tih građana mogu biti različiti: odlazak iz vrelih sparnih zgrada tokom leta, odmor u prirodi, relaks, druženje, rekreacija, rad, proizvodnja zdrave hrane za svoju porodicu.
Ovi placei se mogu iznajmljivati ali i deliti građanima na korišćenje, zavisno od njihovog socijalnog statusa. Time bi se obezbedili dovoljni prihodi, neophodni za održavanje infrastrukture u baštenskim kolonijama.
 

Autor: Radivoje Bulatović