Anđeoska trubica (Brugmansia) je neobična cvetnica poreklom iz Kolumbije, Čilea i sa Anda, koju su Indijanci smatrali božjom biljkom. Ono što ovu drvenastu, višegodišnju biljku čini atraktivnom su njeni trubasti veliki cvetovi koji mogu da izrastu i do 20 centimetara.
Cvetovi se pojavljuju u pozno proleće i tokom leta, u prelepim pastelnim bojama – ljubičastoj, beloj, žutoj ili narandžastoj, i uveče opojno mirišu. Cvetovi anđeoske trubice okrenuti su nadole. Listovi su prilično veliki, elipsasto formirani i tamnozeleni.
U zavisnosti od vrste, biljka u prirodi može dostići visinu od dva do deset metara, dok u saksiji obično poraste do dva metra. Pri izboru vodite računa da biljka ima razgranat koren, a lišće i izdanke čvrste.
Nega – Brugmansija se relativno lako neguje, a najbolje mesto za gajenje su balkon ili terasa. Anđeoska trubica voli svetlo mesto, zaštićeno od podnevnog sunca i vetra. Zemlja u kojoj uspeva anđeoska trubica treba da bude bogata hranljivim sastojcima. Prihranjuje se svake treće nedelje visokokoncentrovanim mineralnim đubrivom za paradajz.
Zalivanje – Tokom leta biljku treba obilno zalivati dva puta nedeljno. Ali, vodite računa da zemlja ne bude preterano vlažna. Ukoliko je temperatura iznad 18 stepeni biljku obavezno redovno orošavajte.
Presađivanje – Anđeosku trubicu obavezno treba presaditi u proleće. Zemlja za presađivanje treba da se sastoji od baštenske zemlje pomešane sa tresetnim humusom i peskom. Preporučuje se presađivanje u plastične saksije, jer bolje zadržavaju vlažnost zemljišta. Na dnu saksije obavezno stavite drenažni sloj. Busen sa veoma razgranatim korenom dobro rastresite prstima, pa ga tek onda zasadite. Zemlju oko busena snažno pritisnite.
Orezivanje – Stabljike na kojima su bili cvetovi na jesen orežite za polovinu njihove dužine, jer ćete na taj način pospešiti cvetanje i sačuvati gustinu grma. Prilikom orezivanja obavezno koristite rukavice, jer su svi delovi ove biljke otrovni. Kod osetljivih ljudi miris anđeoske trubice može da izazove glavobolju. Orezanu biljku smestite da prezimi u podrumu ili u stakleniku. U zimskim mesecima biljku smestite u hladniju prostoriju u kojoj je temperatura od 5 do 10 stepeni i zemlju održavajte umereno vlažnom.

Izvor: Večernje Novosti