Zeleni krovovi

Projektovanje i izrada zelenih krovova i krovnih vrtova

Kako napraviti zeleni krov?

Ukoliko imate želju ili razmišljate da formirate zeleni krov na svojoj zgradi, hotelu, industrijskom  ili investicionom objektu, garaži, seoskoj kući, ali vas muče nedoumice ili strahovi, bezbednost, efikasnost, troškovi- kontaktirajte nas. Zajedno ćemo pronaći najbolje rešenje, kako bi zeleni krov bio najkvalitetnije izveden!

Posedujemo višegodišnje iskustvo u oblasti izgradnje zelenih krovova.
Pored izgradnje, naš tim radi na razvoju inovativnih rešenja kako bi se unapredila ova oblast.
Takođe sarađujemo sa najpoznatijim svetskim proizvođačima opreme kao što su DIADEM® GEOMAT® GEOPLAST i drugi.

U ponudi imamo nekoliko standardnih supstrata domaće proizvodnje, pogodnih za intenzivne, poluintenzivne i ekstenzivne zelene krovove.
Supstrati za intenzivne i za ekstenzivne zelene krovove ZSB ek 1 kao i ZSB in 1, ispitani su na Šumarskom fakultetu u Beogradu i poseduju elaborat o tehničkim karakteristikama.

U mogućnosti smo takođe da prilagodimo recepturu supstrata i izađemo u susret potrebama da se dobije što lakši a pritom što jeftiniji zemljišni sloj.

Zelenilo krovnog vrta može činiti pokrivač od seduma (tepih sedumi), trava, perene, nisko žbunje pa čak i drveće. Prema zahtevu ugrađujemo zalivne sisteme na krovne zelene površine.

TIPOVI ZELENIH KROVOVA:

Ekstenzivni zeleni krovovi

Na ekstenzivnom zelenom krovu formira se lagana vegetacija koja zahteva minimalno održavanje i sastoji se od tri sloja

1. sloj za filtriranje i drenažu.
Između supstrata i drenažnog sloja postavlja se filter. Njegova uloga je da zadrži fine čestice iz supstrata, kako bi drenažni sistem dobro obavljao svoju funkciju.

2. sloj koji omogućava rast vegetacije – supstrat

3. vegetacioni sloj – sedumi i sukulenti

Na ovoj vrsti zelenog krova sade se uglavnom sedumi. Debljina supstrata je od šest do deset centimetara. Zahteva samo redovno plevljenje korova i đubrenje supstrata, ali samo dok vegetacija ne prekrije površinu krova. Posle toga, ekstenzivni krov dovoljno je održavati dva puta godišnje – u proleće i jesen.

Ovo je ujedno najčešći način formiranja zelenih krovova zato što ne pravi veliko opterećenje na konstrukciju i ne traži mnogo održavanja.

Može se postavljati na isturene terase, simslove ravne, kose krovove ili kao termoizolacija limenih krovova garaža i boksova za ljubimce.
Energetska efikasnost ovakvh pokrovki je neverovatna imajući u vidu da zeleni krovovi bukvalno dišu.
Kroz supstrat lagano prolazi vazduh vazduh koji pomaže da se površina hladi u letnjim mesecima. Pored strujanja vazduha, sam supstrat je odlična termoizolacija ispod koga je panel čije čašice zadržavaju vodu a iznad njega su biljke koje amortizuju zračenje i smanjuju temperaturu oko sebe transpiracijom.

sedum zeleni krov

U nastavku se vidi boks za psa u kome životinja leti nije mogla da boravi od toplote.
Nakon formiranja zelenog krova, klima u boksu se drastično promenila i pas se sam vratio u svoju kućicu.

Poluintenzivni tip zelenog krova

Ova vrsta zelenog krova podrazumeva sadnju biljaka visine od 25 do 50 centimetara, uglavnom iz porodice seduma i biljaka srednjeg rasta poput perena, trske i ukrasnih trava. Dubina sloja supstrata je oko 20 centimetara. Održavanje je kombinacija ekstenzivnog i intenzivnog tipa zelenog krova i uglavnom je to dva do tri puta godišnje.

Intenzivni tip zelenog krova

Intenzivni tip zelenog krova, najčešće se može smatrati krovnim baštama – krovnim vrtovima. Ova površina je kao bilo koja druga zelena površina u prirodi. Zahtevniji su za izgradnju i održavanje, ali daju i veći efekat. Na ovaj tip zelenog krova sadi se rastinje od pola do čak četiri metra, a formiraju se i travnjaci. Dubina  sloja zemlje je oko 50 centimetara, mada to ne mora biti presudno.
Intenzivni krovovi pored intenzivne vegetacije kojoj je potrebno intenzivnije održavanje, mogu biti i vrtovi za boravak ljudi, teretane na otvorenom, mesta za piknik ili najjednostavnije dvorišta podignuta na krov.

Cene izrade krovnih vrtova

Cena izrada krovnog vrta počinje od 39 eur pa na više u zavisnosti od više faktora.
Za ponudu nas uvek možete kontaktirati.

Cene supstrata za krovne vrtove

Cena supstrata za krovne vrtove su od 90 eur/m3 pa na više u zavisnosti od sastojaka koji diktiraju težinu supstrata.
Za precizniju cenu pozovite nas.

Zeleni krov na Kalemegdanu

Privatni zeleni krov 1

Privatni zeleni krov 2

Video galerija