Kako ćete najbolje da poboljšate moždane funkcije jeste preko hrane i naravno redukovanjem izlaganja stresu. Naravno ne možemo da izbegnemo stres, takav je život, ali možemo da primenjujemo neke svakodnevne rituale kako bi se smirili i izvršili „detoksikaciju“ negativnih misli, osim što ćemo nahraniti mozak poželjnim namirnicama.
Počećemo od hrane: jedite ribu. I zaista, bar jednom nedeljno možete da si priuštite skušu, lignje, dagnje, haringe, pogotovu u letnjim mesecima. Ako je Vaš budžet veći, možete i losos da kupite. U neku salatu pomešajte tunjevinu. Zbog ribe i morskih plodova, itekako bih više volela da živim na moru. Zavidim vama koji imate neku kuću ili vikendicu na obali!
Pokušajte da ne budete vegetarijanac, jer meso sadrži minerale i vitamine koji su neophodni za normalnu funkciju mozga i organizma uopšte, ali složiću se da ne treba ni preterivati sa mesom. Vi na selu koji znate šta je organsko meso vaših domaćih životinja živite daleko zdravije nego mi koji se hranimo svačime iz supermarketa.
Crna čokolada! Sa što više kakaa, jer podstiče cirkulaciju krvi, dotok kiseonika do mozga. Crna čokolada sadrži flavonol, koji poboljšava pamćenje, te deci u razvoju ne morate da dajete prezašećerenu milku, već crnu čokoladu sa dodatkom badema recimo. Uopšte, šećer treba definitivno izbegavati, jer podstiču uništenje moždanih ćelija, izaziva, već i sami znate, Alchajmer i demenciju. Ali zbog velike industrije šećera, glavni proizvođačin prehrambenih proivoda bukvalno svuda trpaju šećer u nezdravim količinama. Zato još steviju nikako da proglase legalnom za prodaju u svom originalnom izgledu- zeleni prah, već je mešaju u jako malim procentima u vidu zaslađivača, kako cela svetska industrija šećera ne bi naglo propala.
Vaš saveznik u održanju zdravog mozga jeste maslinovo ulje i uošte te divne raznovrsne masline. Sadrže, kao i riba, omega-3-masne kiseline ali i omega-6-masne kiseline, zatim vitamin E, koji smanjuje rizik od demencije, vitamin K, koji sprečava oksidativno oštećenje nervnih ćelija i poboljšava pamćenje time.
Što se tiče stresa spolja, za to je rešenje joga, osnovne lake vežbe koje svako može da primeni, poput vežbe: pozdrav Suncu, volji i veri da će novi početak dana biti produktivan, zabavan i da će se blagi osmeh tokom vežbi zadržati i do kraja dana. Radujte se malim stvarima, nežnosti i ljubavlju voljenih, tako što nećete da očekujete kule i gradove, avione i kamione od života, već da se prisno i otvoreno stopite sa onim što imate i radite na boljitku.
Ako uzmemo u obzir da je naš mozak zdrav, samim tim nećemo imati niz drugih oboljenja, poput depresije, nesanice, malaksalosti i tako dalje. Budite srećni, nasmejani, naučite da se hranite zdravo i da ste fizički akrivni, da radite u prirodi, a negativnost drugih da blokirate i izbacite.