Malč je proizvod organskog porekla jer se dobija od kore drveta, iglica četinara i komadića drveta.
Malč se dobija seckanjem kore borovog drveta, pakuje se u vreće od 5 i 50 kg i u poslednje vreme ima široku primenu kako u javnim površinama, parkovima, poslovim prostorima ali i privatnim baštama. Koristi se odmah nakon sađenja biljaka a pre početka pojave korova. Posipa se malč preko zemlje u deblini od 7-10 cm i vodi se računa da ako se posipa oko stabla drveta da se napravi mali polukrug oko drveta prečnika oko 5-10cm i tu ne posipati malč jer se na taj način čuva korenov sistem od truljenja zato što malč zadržava vodu. Pored vizuelnog dobija se i mirisni efekat jer malč prijatno miriše i taj miris podseća na neku šumu i ovo je pravi doživljaj za prave zaljubljenike u prirodu. U proseku malč u jednoj bašti zadržava svoja svojstva oko 5 godina nakon čega ga treba zameniti novom količinom jednostavnim posipanjem novog malča preko poluraspadnutog starog.
Malčiranje je postupak prekrivanja zemlje malčom radi dekoracije ali i sprečavanja izrastanja korova. Pored dekoracije ima jako puno dobrih osobina, čuva vlažnost zemljišta, čak i do 70%, kontroliše se rast korova, zaustavlja eroziju zemljišta i održava se konstantna temperatura. Malčiranjem se postiže lakše gajenje biljaka a u ujedno se postiže jako efektna dekoracija odabirom odgovarajuće boje malča koja je kontrast biljkama. Malč može biti obojen pa se javlja u nekoliko boja, crvena, crna, žuta, zelena braon i plava boja.Koju ćete boju upotrebiti zavisi od Vašeg ukusa i od biljaka koje ćete koristiti u bašti, a sve te boje imaju istu funkciju. Kada se koriste zelene lisno dekorativne biljke najčešće se uzima crvena boja malča jer je to najefektnija kombinacija.
-Malč od borove kore je jedan od najdugotrajnijih u bašti,veličina komadića kore je oko 5cm pa je on jedan od krupnijih, u džakovima je crne boje ali kada se pospe po zemlji boja je ipak tamnija braon. Ovaj malč je pogodan i za trim staze, dečija igrališta jer je jako elastičan i otporan. Dobro zadržava vlagu i jako je dekorativan u baštama.
-Bojeni malč je dobijen bojenjem borove kore bojama koje nisu toksične i koje se ne skidaju nakon kiše, nešto sitnijih komada veličine od 1-3cm, boja je crvena i jako veliku primenu nailazi baš ovaj malč jer je najpogodniji za razne poslovne prostore,javne zelene površine.
-Zeleni malč se uglavnom proizvodi po narudžbini i lepo se kombinuje sa cvetnim lejama jer je kontrast cvetnicama, takođe lepo deluje na prelazu od travnjaka do cvetne leje jer se zelena boja utapa u ambijent travnjaka.
-Žuti malč je najefektniji kada se koristi ispod zimzelenih četinara jer daje najbolji kontrast boji. Žuta boja jače odbija sunčeve zrake pa se duže zadržava vlaga.
-Malč od seckane kore je ujednačenije teksture sa veličinom komada od 1-3 cm, ne sabija se prilikom gaženja pa se koristi za trim staze, dečija igrališta, za razne staze za šetanje…
Prednosti malča su višestruki
-organskog je porekla i bezbedan za upotrebu
-biorazgradiv je pa se na taj način zemlja obogaćuje i postaje humusna i rastresitija, a ujedno se i hrani biljka
-lak je za nanošenje i upotrebu i može se postavljati u bilo kom trenutku i godišnjem dobu odmah nakon sadnje biljaka
-dobija se bolji vizuelni efekat u baštama, stazama, dečijim igralištima
-veće je zadržavanje vlage pa je manja potreba za češćim zalivanjem, a to je idealno kod velikih površina, poslovnih prostora ali i privatnih bašti kada baš nemate puno vremena, a na taj način smanjujete i troškove potrošnje vode
-odličan je termoizolator održava se temperatura pa je leti hladnija zemlja, a zimi toplija
-sprečava se nekontrolisani rast korova, pa je manja upotreba nekih hemijskih preparata i manje ćete provoditi vremena u vrtu čupanjem korova
-sprečava eroziju zemljišta
-ovakve biljke su mnogo bujnije, lepše se granaju i cvetaju jer uvek imaju dovoljnu količinu vlage.
Za zivetisabiljkama.net
piše: Ivana Kostić