Vaccinium myrtillus L. – Borovnica
Familija Vacciniaceae
Listopadni žbun visine do 50 cm. Grančice oštro uglaste i gole. Listovi spiralno raspoređeni, okruglasto jajasti ili okruglasto eliptični, obodom sitno nazubljeni, bledozeleni u jesen crvenkasti, sa obe strane rasejano dlakavi. Cvetovi dvopolni, na kratkim drškama, na dole oboreni; čašica sa skoro celim obodom, krunica loptasta, obodom nazubljena, zelenkastocrvenkasta. Plod – bobica loptasta, plavo crna, prevučena sivoplavkastom prevlakom, sočna, mnogosemena. Cveta od juna do septembra.
Životna forma: Drvenasta hamefita
Stanište: Raste u četinarskim i četinarsko-listopadnim šumama, i izvan gornje šumske granice, u žbunjacima alpijske zone i zone tundre.
Široko je rasprostranjena u Srbiji.
Opšte rasprostranjenje: Srednja i severna Evropa, prema jugu u brdskim i planinskim područjima, Kavkaz, Mala Azija, Armenija, Mongolija, severna Azija, Severna Amerika.
Biljnogeografska pripadnost: Subborealno cirkumpolarni florni element.
Način prikupljanja i sušenja: Zrele bobice beru se po lepom i suvom vremenu, posle rose. Suše se na suncu ili u blago zagrejanoj sušnici. Lišće se prikuplja tako što se odsecaju grančice i suše u hladovini, na promaji, a potom se lišće skida rukom, a grančice odbace.
Vreme prikupljanja: Bobice kada su zrele, a listovi u proleće, dok biljka cveta.
Lekoviti sastojci i način upotrebe: Plod sadrži tanine, antocijane, voćne kiseline, invertni šećer, pektine i dr. Listovi sadrže katehinske tanine, leukoantocijane, flavonoide, fenolkarbonske kiseline, iridoide, tragove arbutina i dr.
-Plod se upotrebljava u obliku dekokta kao podrška terapiji akutnih problema digestivnog trakta. Čaj, sok, vino, kompot i dr. Takođe se koriste kod oboljenja digestivnog trakta. Plodovi deluju i kao blago sredstvo protiv diurea i katara creva, raznih upala sluznica i dr. Zrele bobice su prijatno dijetetsko sredstvo za jačanje.
Čaj od lista borovnice koristi se, u narodu, protiv šećerne bolesti.