U rano proleće u Japanu, dok sneg i dalje prekriva udoline brežuljaka, pojavljuje se šljivin cvet kao simbol očuvanja i čistoće. Od zemlje Izlazećeg Sunca prema zapadu šljiva nosi sa sobom mnoge priče. Tako u Kini, pet  latica cveta predstavljaju pet blagoslova: doživljena starost, bogatstvo, zdravlje, čistu dušu detinje ljubavi i prirodnu smrt. To su uobičajeni motivi tokom proslave lunarne nove godine. Kako je šljivin cvet prvi procvetao dok se zima još uvek nije povukla ona predstavlja životnu moć i energiju prirode. U klasičnim kineskim spisima u scenama cvetanja šljive izražava se hrabrost i snaga.

Tri Prijatelja Zime

Tri Prijatelja Zime, poznatih kao Suihan Sanyou su Bor, Bambus i Šljiva. Svake godine, kako hladni dani najavljuju zimu, mnogo biljke počinju da kopne. To da su Bor, Bambus i Šljiva i dalje sveži primetili su Kinezi. Three Friends of Winter – Tri prijatelja zime dobila su svoje mesto u konvencijalnoj umetnosti Istočne Azije. Zajedno simbolizuju izdržljivost, celovitost i skromnost. Tradicija Konfučizma simbolizuje kroz Tri Prijatelja Zime  učeničko – džentlmenski ideal.

Tri Prijatelja Zime – Zhao Mengjain

U hladnim danima cvet šljive i bor, svojom krhkošću stvaraju distancu sa spoljnim uticajima. Deluju kao da su umetnute u krajolik i nevidljivom opnom odvojeni od sveta. U spoju sa uvek zelenim bambusom i borom i ranim cvetanjem šljive dok je sneg i dalje prisutan dobijamo sliku integriteta i izdržljivosti. U ovoj vezi pojavljuje se i simbol dugovečnosti: bambus i bor uvek zelenih listova i cvet šljive na ostarelim granama.

Korejski pesnik Kim Yuki (1580 – 1658) je opevao tri prijatelja:

Peach and plum of springtime, don’t flaunt your pretty blossoms;
Consider rather the old pine and green bamboo at year’s end.
What can change these noble stems and their flourishing evergreen?