Sedumi mogu biti idealno rešenje za ozelenjavanje krovova

Sedumi su grupa sukulenata sa karakterističnim zadebljalim listovima koji služe kao rezerva vode što ovim biljkama omogućuje opstanak u veoma toplim i suvim staništima sa retkim padavinama.
Zbog otpornosti na sušu ali i na veoma niske temperature zimi, sedumi su se nametnuli kao idealne biljke za formiranje zelenih – živih krovova.
Za razliku od svih drugih biljaka kojima je potrebno obilno zalivanje, sedumima je potreba za vodom minimalna što ih kandiduje za idealne u pogledu smanjenja njene potrošnje.

Na svetu postoji više od 500 vrsta seduma, dok je kod nas prisutno više desetina vrsta različitih boja stabla, lista i cveta, kao i različitih tekstura, što ih takođe čini pogodnim za razna kombinovanja i formiranje oblika, logotipa ili šara.
Pored primene na zelenim krovovima, sedumi nalaze primenu i na zelenim zidovima i kamenim baštama.

Sadnice seduma

Sedum album

Sadnice se proizvode u saksijama 7×7 ili 9x9cm.
Ovako formirana biljka, brzo će krenuti u ofanzivno širenje do konačnog spajanja sa drugim biljkama.
Prednost direktne sadnje seduma na zelenom krovu je što se na terenu mogu iscrtavati oblici i saditi u grupama formirajući željene cvetne figure.
Norma sadnje je 12-16 kom/m2.

Rasad seduma

Rasad seduma proizveden u tacnama za rasad pruža mogućnost relativno brzog formiranja sedumskog pokrivača. Sadnice su povezane sa supstratom i sade se bez remećenja korena. Norma sadnje je 25-36 kom/m2.
Prednosti sadnje seduma iz tacni za rasad su brojne:

– lako za prenošenje
– zauzima manje prostora u transportu
– veća gustina sadnje pogoduje bržem spajanju bokora
– lakšem formiranju cvetnih oblika.
– jeftine sadnice

Reznice seduma

reznice seduma

Jedan od najekonomičnijih načina formiranja zelenog krovnog pokrivača od seduma je setva reznica.
Reznice seduma se jednostavno pospu po površini a u dodiru sa supstratom u kratkom vremenskom periodu formiraju koren i počinju da se bokore.
Setvena norma reznica seduma je 200-250g/m2.

Tepih sedum

Tepih sedum je veoma popularan za formiranje zelenih krovova jer pruža momerntalni efekat, bez čekanja da biljke porastu. Sedumski pokrivač se proizvodi u rasadniku i prenosi se na budući zeleni krov u rolnama sa kompaktno povezanim korenovim sistemom.

Za više informacija o sedumima, možete nas kontaktirati.