Da nauka napreduje svedoči i uspeh ruskih stručnjaka da kloniraju cvet iz fosila starog 30.000 godina

Američki stručni časopis  „Proceedings of National Academy of Sciences“ objavio je naj novije dostignuće ruskih naučnika koji su nedavno uspeli da kloniraju biljku koja je u Sibiru rasla pre više od 30.000 godina „Smatramo da je od suštinske važnosti da nastavimo sa istraživanjem leda u potrazi za drevnim spremištem drevnog života koji je, hipotetički, nestao odavno sa lica zemlje“, saopštili su predstavnici naučnog tima.

Naučnici tvrde da je Silene stenophilla najstarija biljka ikada „oživljena“ i da već sad proizvodi bele cvetove i semenke. Za eksperiment je korišćeno tkive biljke pronađeno u sibirskom ledu i staro više od 30.000 godina.

Svetlana Jašina sa Instituta za biofiziku ruske akademije nauka kaže da oživljena biljka liči na biljku koja još uvek raste u istom području severoistočnog Sibira.

Fosilni ostaci stari između 30.000 i 32.000 godina bili su potpuno zaleđeni zbog čega je infiltracija vode bila nemoguća i tako je stvorena ledena komora koja je plod izolovala u potpunosti od spoljašnjih uticaja.

Fosili su pronađeni u jazbinama veverica koje su svoje brloge kopale u zemlji i punile ih najpre senom a potom i dlakom. Jazbine se nalaze 38 metara ispod trenutne površine leda. Jedan od autora studije Stanislav Gubin smatra da bi ovaj poduhvat mogao da pomogne i u „oživljavanju“ i sisara iz ledenog doba poput mamuta ili krznenih nosoroga.