Američki stručni časopis  “Proceedings of National Academy of Sciences” objavio je naj novije dostignuće ruskih naučnika koji su nedavno uspeli da kloniraju biljku koja je u Sibiru rasla pre više od 30.000 godina “Smatramo da je od suštinske važnosti da nastavimo sa istraživanjem leda u potrazi za drevnim spremištem drevnog života koji je, hipotetički, nestao odavno sa lica zemlje”, saopštili su predstavnici naučnog tima.
tkivo
Naučnici tvrde da je Silene stenophilla najstarija biljka ikada “oživljena” i da već sad proizvodi bele cvetove i semenke. Za eksperiment je korišćeno tkive biljke pronađeno u sibirskom ledu i staro više od 30.000 godina.
Svetlana Jašina sa Instituta za biofiziku ruske akademije nauka kaže da oživljena biljka liči na biljku koja još uvek raste u istom području severoistočnog Sibira.
Fosilni ostaci stari između 30.000 i 32.000 godina bili su potpuno zaleđeni zbog čega je infiltracija vode bila nemoguća i tako je stvorena ledena komora koja je plod izolovala u potpunosti od spoljašnjih uticaja.
Fosili su pronađeni u jazbinama veverica koje su svoje brloge kopale u zemlji i punile ih najpre senom a potom i dlakom. Jazbine se nalaze 38 metara ispod trenutne površine leda. Jedan od autora studije Stanislav Gubin smatra da bi ovaj poduhvat mogao da pomogne i u “oživljavanju” i sisara iz ledenog doba poput mamuta ili krznenih nosoroga.
mapa
Snimak na Jutjubu:
jutjub