Šimšir, lat: Buxus je zimzelen žbun ili nisko drvo, veoma sporog rasta. Zbog svoje razgranate krošnje, pogodne za orezivanje, primenu nalazi kao živa ograda, za oivičavanje cvetnih leja, kao biljka za formiranje lavirinta, uspeva u žardinjerama a može se oblikovati kao topiarna forma. Najčešće se sadi od 3 do 5 sadnica po metru.
Zbog svoje široke primene, šimšir je jedna od često razmnožavanih biljaka u rasadnicima.
Najčešći način razmnožavanja je pobadanje reznica u hladnoj leji tokom jeseni. Reznica tokom zime kalusira a na proleće počinje da formira korenov sistem.
 
Predstavljamo vam jedan naš ogled:
 
Septembar 2013.
Od matičnog stabla odvojili smo reznice dužine oko 15sm, kosim rezom makazama.
Prvu grupu od 100 reznica smo poboli u hladnu leju sa baštenskom zemljom.
Druga grupa od 100 reznica najpre je tretirana u rastvoru IBA hormonona, koncentracije 100mg/L, u trajanju od 12 sati a zatim je kao i prva grupa pobodena u hladnu leju. Tokom jeseni primećeno je kalusiranje kod tretiranih reznica.
Prvo korenje kod reznica uočeno je tek na proleće naredne godine i to najpre kod reznica tretiranih hormonom.  Nešto kasnije koren se pojavljuje i kod netretiranih reznica ali u znatno manjem obimu.
Procenat ožiljavanje i kod jednih i kod drugih reznica je bio preko 95%.
Tokom naredne dve vegetacije uočena je značajna razlika u porastu nadzemnog i podzemnog dela biljaka. Biljke čije su reznice bile tretirane rastvorom IBA hormona bile su značajno veće i razgranatije o čemu svedoči i fotografija načinjena novembra 2015-e godine. (dve godine od pobadanja u ožilište).
Zaključuje se da je primena IBA rastvora, više nego opravdana kod ožiljavanja šimšira jer je kvalitet tretirane reznice višestruko bolji a sadnica konkurentnija i brže izlazi na tržište.
Autor: Radivoje Bulatović
Dipl. Inž. šumarstava, oblast pejzažna arhitektura i hortikultura.