Od kako je beogradski Bir Fest (Beer Fest) premešten sa Kalemegdana na poljanu kod Ušća posetioci neprekidno muče muku sa velikom količinom prašine koja se podiže sa tog prostora. Sa česticama prašine leti puno nečistoća, bakterija i virusa pa se tako veliki broj posetilaca zarazi a asmatičarima nije preporučeno ni da prilaze ovom prostoru. Razlozi zbog čega je ovde mnogo prašine su razni. Pre svega ovaj plato je nasut zemljom koja sadrži previše peska i lako se pretvara u prah.     Drugi ozbiljan razlog je to što se tokom godine upravo ovde održi nekoliko velikih koncerata i festivala pa je travni pokrivač gotovo uništen. Festival se održava baš u vreme kada su najveće vrućine pa je zemlja suva i lako postaje prašina.
Mogućnosti da se ova poplava prašine suzbije postoje ali organizatori kao da za to nemaju sluha.
*Prvi, najjednostavniji način je da se dan ili dva pre početka festivala teren dobro pokvasi. Do otvaranja bi se voda povukla, ne bi bilo blata ali bi bilo dovoljno vlažno da nemože nastati prašina. To podrazumeva kvašenje debljeg sloja zemlje koji bi akumulirao vlagu do kraja festivala.

*Druga mogućnost je da se svakodnevno orošava prostor pre početka programa.
U slučaju kvašenja terena dolazilo bi do zapare koja takođe nije dobra ali je manje zlo od prašine.
*Postoji mogućnost da se po celom terenu postave tekstilni zastori kao što je bio slučaj na nekim stadionima gde su se održavali koncerti ali je to skupa mera koju teško da će neko ikada sprovesti.
*Grad bi trebao da uredi ovaj prostor tako da može da zadovolji potrebe za održavanje svih manifestacija koje se tu inače održavaju a da pritom ne ugrozi zelenu površinu.To se može uraditi postavljanjem rastera kako se trava ne bi uništila za vreme svakog koncerta.  JKP Zelenilo Beograd mora napokon da shvati da je ovakvim prostorima neopćodno posvetiti mnogo više nege jer posle koncerata kada je trava izgaažena, jedini spas može biti zalivanje i aeracija što je do sada izostajalo.

 

Autor: Radivoje Bulatović