David Squire – Stručnjak za vrt – Začinske biljke

Začinske biljke pružaju veliko zadovoljstvo. Što može pružiti toliko radosti oku, nosu, ukusu i duhu? Sedeti u vrtu tokom letnje večeri, okružen aromatičnim biljkama – vizualna poslastica cvetova i mirisa koji se razležu toplim vazduhom – bez premca. Ova knjiga je veliki priručnik za izbor i uzgoj začinskih biljaka.
 
Kućne biljke – David Squire

U današnjem užurbanom životu i pritisak što ga stvara u našem životu, mirna atmosfera koju mogu stvoriti kućne biljke je vrlo bitna. Izbor kućnih biljaka je velik, uključujući cvjetne i lisne vrste, kao i kućne paprati, bromelije, kaktuse i ostale sukulente, palme i cikame, lukovičaste biljke i biljke mesozderke. Sve one imaju različite potrebe i bilo da je vaš dom vikendica ili stan u višespraatnici, postoje biljke koje će tamo uspevati. Neke su porijeklom iz tropskih i suptropskih krajeva, dok su druge dovoljno otporne da rastu na otvorenom u umerenim podnebljima. Mogu se uzgajati u zatvorenome kad su mlade i u saksiji.
U prikazu kućnih biljaka u drugom delu ove knjige naći ćete podrobne informacije o potrebama svake biljke, od topline i svetlosti tokom cele godine, do zalivanja i prihranjivanja, kao i o načinu razmnožavanja kućnih biljaka.
U ovom priručniku nalazi se sve što ste oduvek želeli znati o kućnim biljkama, a iz sadržaja izdvajamo:
– odabir i njega kućnih biljaka
– razmnožavanje kućnih biljaka
– zalivanje, prihranjivanje, održavanje
– prikaz više od 300 vrsta
 
Neodoljive sobne biljke

Ispunite svoj životni prostor vatrometom boja i životne radosti! Ovde ćete naći praktične savete, male tajne i napitke koji su vam potrebni za uzgoj, negu i izlaganje raznovrsnih sobnih biljaka, od penjačica do kaktusa. Odaberite biljku pomoću »Vodiča za odabir biljaka«. Jednostavni saveti za njegu biljaka pomoći će vam da vam biljke budu lepe i zdrave. Oblikujte biljne kompozicije koje će na najbolji mogući način istaći svu njihovu lepotu. Naučite da uskladite izgled biljke i posude.
 
Ljubomir Mišić i Radomir Lakušić – Livadske biljke

Knjiga livadske biljke sadrži najvažnije informacije o 160 vrsta biljaka. Kako je morfološkim karakteristikama prezentovanih vrsta posvećena puna pažnja kroz fotografije u boji i crteze, autori su nastojali da u tekstu naglase ekološke karakteristike vrsta i njihovih populacija, tj. njihov odnos prema klimatskim, geološkim, pedološkim i orografskim karakteristikama njihove životne sredine, pripadnost biljnoj zajednici, životnoj zajednici i ekosistemu. Nastojali su da za svaku vrstu istaknu njenu upotrebnu vrednost – hranjivost, medonosnost, lekovitost i dekorativnost, što će, knjigu učiniti korisnom i upotrebljivom ne samo za stručnjake, studente već i za daleko širi krug ljubitelja prirode.
 
Šumske zeljaste biljke – Čedomir Šilić

Knjiga o zeljastim biljkama koje nasaljavaju šumske ekosisteme.
 
Mario Crvenka – Atlas otrovnog bilja

Razlikovati lekovitost i nelekovitost, to jest otrovnost neke biljke nije nimalo jednostavno. Koliko puta naletimo na biljku lepe boje i ugodnog mirisa pa je, očarani njenom pojavom, uberemo, zaboravljajući da u ruci držimo istovremeno i lijek i otrov.
Upravo iz tog razloga autor ove knjige, dr. Mario Crvenka, nam nudi knjigu koja će doprineti izbegavanju zamene sličnih biljaka i boljoj sigurnosti pri njihovom sakupljanju.
Biljke su svrstane u tri grupe: smrtno otrovne biljke, kod kojih treba vrlo malena količina da dođe do trovanja; otrovne biljke, kod kojih trovanje potražuje veću količinu; i slabo otrovne biljke, kod kojih je lekovitost primarna i kod kojih ne mora uvijek doći do trovanja.
 
Lekovito bilje

U knjizi su od str.14 predstavljene dokazane lekovite i farmaceutske biljke. Vrste su raspoređene prema boji cvetova. Zbog promene boje u vreme cvetanja ili pojave različitih varijanti boja (crni gavez), potrebno je pogledati pod bijelim, crvenim ili plavim cvetovima. Sledeće karakteristke su oblik cveta, Što je objašnjeno u ključu za određivanje lekovitog bilja. Biljke unutar skupina boja i oblika navedene su prema familijama. Zelena skupina sadrži vrste sa slabo vidljivim, smeđim ili zeleno-žutim cvjetovima i neke biljke sa sporama koje ne razvijaju cvet…
 
David Squire – Stručnjak za vrt – Bonsai

Vaš mali vrt je pretrpan velikim biljkama i nužno mu je potrebna promena? Jeste li razmišljali da možda posadite penjačice, postavite biljke u posudama ili na prozore obesite cveće u korpicama? Ovaj precizni vodič predstavlja vam dizajnerske ideje koje štede na prostoru i preporučuje vam najprikladnije biljke za male vrtove, dvorišta i popločene terase.