Predstavljamo vam pet biljaka koje donose siguran i veoma veliki profit

Iako je cena ovih plodova visoka i u vreme zrenja, preporučuje se njihova prerada ili zamrzavanje i prodaja van sezone kada cena po kilogramu daleko nadmašuje otkupnu cenu

1.Jagoda

Postoje mnoge sorte jagoda koje se gaje bilo na otvorenom bilo u plastenicima . Sade se u redove ili bankove. Kod gajenih sorata jagoda hemijska zaštita je neophodna . Kod nas u Srbiji najtrazenije sorte su : alba, roksana, marmolada, kleri. Jagode se razmnožavaju stolomima ili u narodu brkovima .

Pre sadnje jagoda tj. zasada treba njivu dobro očistiti od korova i dobro nadjubriti. Savet poljoprivrednih stručnjaka je neophodan.

2.Malina

Malina je divlja biljna vrsta ali selekcijom je stvoreno mnogo remonentnih sorti koje se gaje u svetu pa i kod nas. U Srbiji se najviše gaje: vilame, miker, tjulamin, polana i polka . malina se lako razmnožava na sve nacine a najcesci je izdancima iz korena . Jesenja sadnja je u mnogome bolja nego prolecna .Na 1ha. vilamet daje i do 10 tona ploda u sezoni. Osim polane i polke sve ostale sorte malina moraju da se vezuju za naslon od žice . Za dobar rod navodnjavanje je neophodno kao i sve agrotehničke mere koje su propisane.

3.Kupina

Kupina je divlja biljna vrsta ali selekcijom na raznoraznim institutima je dobijeno mnogo dobrih sorata koje se danas gaje. najpoznatije kod nas su : Čacanska rana, ton fri, loh nes.

I za kupinu isto važe uslovi kao i za malinu. Za uspešno gajenje kupine potreban je naslon od žica i kočeva jer kupina kao i malina mora da se vezuje. Postoje neki hibridi kupina koji rastu kao zbun pa nije potrebno vezivanje. Razmnožava se korenovim reznicama , reznicama lastara i savijanjem i pričvršćivanjem vrha lastara za zemlju.

4.Borovnica

Borovnica je najzahtevnija biljna vrsta za gajenje pa se ne preporučuje početnicima . Zahteva malo veću nadmorsku visinu i konstatno zalivanje kap po kap kao i kiselije zemljište. U Srbiji odlično plodonosi ali strada od kasnih prolecnih mrazeva koji dosta oštećuju cvet. Gajene sorte u Srbiji su: blu crop. duke, spartan, rodeo, bluta, i ostale .Razmnožava se reznicama u posebnim uslovima i od semena u posebno za to namenjenim laboratorijama instituta .Kod nas u Srbiji su pretežno sadnice iz uvoza jer ih niko skoro ne razmnozava.

5.Jošta

Jošta ili ogrozd bez bodlji je biljka novijeg datuma i polako nalazi svoj put u našim krajevima . Nezahtevna biljna vrsta koja ne traži neku posebnu negu. Dosta liči na ribizlu ali ima veće plodove i kao žbun je dosta robusnija . razmnožava se isključivo izdancima iz korena /zbuna i reznicama u proleće . Dobro podnosi sušu. Uspeva i do 1000 metara nadmorske visine .

Autor: Nenad Sinadinović