Dobra vest je da većinu biljaka možete sami razmnožiti- najčešće reznicama

Jedan od najjednostavnijih načina je ožiljavanje. Ovaj proces nije komplikovan i svako od nas može da dobije svoju biljku- jednu ili bezbroj. U tome mogu pomoći i hormoni za ožiljavanje, kako bi se nova biljka brže i lepše razvila.

Biljke uglavnom sami kupujemo ili dobijamo na poklon. Ali, kada ih vidimo kod prijatelja i komšija, a želimo ih, onda je najbolje da ih zamolimo za takozvani pelcer. Najjednostavniji način je da se uzme reznica. Da biste reznicu uspešno ožilili treba da znate da se drvenaste biljke teže razmnožavaju i za ožiljavanje je skoro obavezan hormonski prah.

Kod drvenastih vrsta potrebno je uzeti reznicu sa takozvanom „petom“- korom starog drveta. Bočni izdanak odvoji se kosim rezom sa delom „pete“. Pre sadnje odstraniti dva para donjih listova, a oko dva centimetra donjeg dela reznice uroniti u hormonski rastvor za oživljavanje. Reznice se potom sade, uglavnom u mešavinu jednakih delova peska, humusa i treseta.

Kako bismo koliko- toliko dočarali proces ožiljavanja uzećemo za primer lavandu, koja je žbunasta biljka sa drvenastim stablom. Ako je sada ožilite, sledećeg leta imaćete previdan, mirišljav i ljubičasti vrt. Lavanda je višegodišnja biljka iz familije Lamiaceae. Može da dostigne visinu i do jednog metra.  Cveta dvokratno, u maju i junu, i ponovo u oktobru.

Razmnožavanje lavande počinje uzimanjem reznica. To su grančice koje mogu da se seku i u proleće i u kasnu jesen. Odsečene grančice bi trebalo da su dugačke od 7,5 do 15 centimetara. Vodite računa da za ožiljavanje uzmete meke delove biljke, a ne drvenaste.

Uklonite dva lista pri dnu i ogoljeni deo reznice uroniti u prethodno pripremljen hormonski  rastvor. Možete više reznica potopiti u sud sa rastvorom i držati nekoliko sati. Kada reznice posadite zalijte hormonskim rastvorom za ožiljavanje.  Reznice možete sa saksijom i da potopite u sud sa rastvorom i tako držati nekoliko sati.

Hormonski rastvor za ožiljavanje pomoći će da se ćelije i organi biljke bolje i brže razvijaju. Reznice će dobiti veću snagu i brže će  dostići lisnu masu i aktivnost fotosinteze. Na kraju krajeva, probajte ožiljavanje reznica sa i bez hormona, te ćete uvideti razliku.

Ako vas zanimaju naša iskustva, pozovite zivetisabiljkama.net i mi ćemo rado sa vama podeliti ono što smo naučili u praksi.