Stručnjaci sa Univerziteta Maršal u Zapadnoj Virdžiniji, tvrde da žene jedući orahe mogu da smanje rizik od raka dojke. Orasi imaju više sastojka za koje je utvrđeno da usporavaju razvoj raka, a to su: omega 3 masne kiseline, antioksidante i fitosterole.
Žene jedući orahe mogu da smanje rizik od raka dojke, tvrde stručnjaci sa Univerziteta Maršal u Zapadnoj Virdžiniji, SAD.
Oni su ustanovili da laboratorijski miševi (genetski izmenjeni tako da do petog meseca u 100 odsto slučajeva obolevaju od raka dojke), uspevaju da ne obole, ili da se bolest javi u blažem obliku, ukoliko svakog dana konzumiraju orahe u količini koja bi u ljudskoj ishrani odgovarala šaci ovih plodova.
Tim naučnika, predvođen Ilejn Hardman, to objašnjava činjenicom da orasi imaju više sastojka za koje je pojedinačno utvrđeno da usporavaju razvoj raka, a to su: omega 3 masne kiseline, antioksidante i fitosterole.
Ova studija je još jedan pokazatelj da omega 3 masne kiseline imaju blagotvoran uticaj na zdravlje, delujući preventivno protiv srčanih bolesti i smanjujući rizik obolevanja od raka.
Dosad naučnici jedino nisu bili sigurni da li i tip omega 3 masnih kiselina iz orašastih plodova i lisnatog zelenog povrća deluje isto tako dobro na zdravlje kao i omega 3 iz ribljeg ulja.