Ako ste nekada na moru sušili peškir ispod čempresa, sigurno ste na plaži doživeli svu čar Mediterana. Ispod čempresa u vazduhu, etarska ulja imaju veliku koncentraciju, što se dodatno povećava na visokim temperaturama tako da čak i veš sušen u njegovoj blizini, poprimi prijatan miris.
Pored čempresa, miris: bora, kedra, smokve, tuje, lavande i žalfije, takođe upotpunjuju nezaboravni miris tog područja.
U hortikulturi se posebna pažnja pridaje biljkama koje sadrže veliki procenat etarskog ulja a koje se može odvajati iz njih i koristiti u farmaciji ili se kombinacijom tih vrsta na zelenoj površini, može postići određeni efekat.
Na primer, da bi se u kontinentalnom području mogao doživeti miris mediterana, na zelenim površinama treba koristiti vrste kao što je smokva, bor, čempres, melija, ruzmarin, lavanda… Takođe je jako efektno gajiti citruse (limun, pomorandža, mandarina, limeta, fortunela, grejtfrut…) zbog njihovih mirisnih grana, listova, a naročito cveta.
Citrusi se u kontinentalnim uslovima gaje u posudama. Leti se iznose na otvoreno dok se zimi moraju uneti da ne smrznu.
Istočnjački narodi su oduvek koristili uglavnom sladunjave ali i razne druge mirise u svojim ritualima ili kao poseban efekat u vrtu. Prepoznatljivi mirisi istoka su miris: karanfilića, muskatnog oraha, jasmina, limuna, nane, zumbula, krina cimeta…

Na našim prostorima se može uživati u raznim mirisima, kako domaćih tako i egzotičnih biljaka koje su u ovom klimatu našle svoje mesto.
Izuzetno jak miris: lipe, bagrema, jasmina, jorgovana, ruže, majčine dušice, lavande, bora, tuje, čempresa, blagotvorno deluju na naša čula i utiču na raspoloženje pa se zato te vrste preopručuju za sadnju u vrtu.
Neke vrste svojim mirisom mogu delovati omamljujuće, umirujuće, uzbuđujuće.
Postoje i vrste koje imaju veoma neprijatan miris kao na primer kiselo drvo ili plodovi ginko bilobe.
 
Mirisne biljke:
Cela biljka:  lavanda, majčina dušica, nana, matičnjak, origano, vanila, ruzmarin, rtanjski čaj, …

Grane/ listovi:
 bor, kedar, čempres, pačempres, tuja, kleka, smokva lovor…
Cvet:  zumbul, petunija, kadifa, noćna frajla, đurđevak, krin, jasmin, ruža, melija, bagrem, lipa, limun jorgovan, alisija…
Plod:  dunja, grožđe, kafa, biber…

Autor: Radivoje Bulatović