Med u službi zdravlja
Med je proizvod pčela, namirnica koja predstavlja izuzetno zdravu hranu, lek, zaslađivač, poslasticu, komponentu kozmetičkih sredstva.
Sastav meda je veoma kompleksan. On sadrži više vrsta šećera, ali preovlađuju voćni i grožđani šećer. To su prosti šećeri, koji posle uzimanja veoma brzo dospevaju u krv bez opterećenja organizma oko njegove prerade. Zato je med veoma važan izvor energije. Pogodan je za upotrebu kod ljudi, naročito posle bolovanja, za sportiste, za decu, za radnike na teškim fizičkim poslovima i druge.

Med kao hrana
Današnja medicina došla je do zaključka da je med dragocena hrana za čoveka, od rođenja pa do duboke starosti, u zdravlju i u bolesti. Naravno i tu postoje izvesna pravila kako, kada i koliko meda treba uzimati, tako da ćemo mi navesti neka od njih:
Već tri meseca posle rođenja bebi se može davati po pola kašičice meda dnevno, ali obavezno rastvorenog u mleku, čaju ili kašici. Kasnije, beba može dobijati i celu kašičicu meda uvek rastvorenog u nekoj drugoj hrani. Mališani školskog uzrasta i omladina mogu da uzimaju po dve kašičice meda, a odrasli i više, najviše do 100g dnevno.