(Liquidambar styraciflua)
Likvidambar je brzorastuće listopadno drvo visine do 25m, prečnika krošnje do 12m.
Poznat je po svojoj veoma raskošnoj krošnji u jesen kada lišće dobija narandžaste žute, crvene, purpurne i delimično zelene listove.
Stablo je Mrke boje, vitko, najčešće raste monopodijalno a grane su poređane od gotovo horizontalnih pri osnovi, do vertikalno usmerenih, pri vrhu krošnje, što mu daje izgled sličan nekim četinatima poput jele i smrče. Kod lišćara, slično grananje ima ginko biloba.
Listovi su obično petorežnjeviti sjajni, kao voštani pa reflektuju dosta svetlosti. U jesen listovi postepeno prelaze iz zelene preko purpurne,crvene, narandžaste do zlatnožute boje, što ponekad nože biti i istovremeno na jednom stablu pa čak i u kombinaciji sa zelenim listovima. Sve to ga čini vrlo raskošnim. Sve jesenje boje kod likvidambra su vrlo efektne tako da se za ovo drvo nikada ne može reći da izgleda sumorno.

Nega:
Likvidambar voli duboka ilovačasta zemljišta sa dovoljno vlage pa se tokom sušnih meseci preporučuje zalivanje mlađih stabala kako bi se očuvala njihova vitalnost.
Orezivanje se može vršiti radi uklanjanja donjih grana koje smetaju za prolaz ali se orezivanje u krošnji ne preporučuje jer bi to pokvarilo prirodan izgled ovog elegantnog drveta.
Savet:
Likvidambar ima vrlo jak koren koji može podići i betonske pločnike. Zato se preporučuje sadnja na više od 10m od kuće.
Kultivari:
Liquidambar styraciflua ‘Gumbal’
Patuljasti likvidambar koji se često koristi kao žbun a može se kalemiti na običan likvidambar (Liquidambar styraciflua), na željenoj visini, obično radi dobijanja loptaste forme. Ovakva biljka u vrtu zavređuje posebnu pažnju, pogotovo kad se uzme u obzir da tokom jeseni dobija jarko crvenu boju lista.
 
Liquidambar styraciflua ‘Rotundiloba’
Karakterističan je po zaobljenijim listovima u odnosu na vrstu većinu kultivara. List je tamnozelene boje a u jesen se prelivaju razne nijanse.
‘RotundiAloba’ je nizak kultivar, poraste do 13m, ima usko piramidalnu krošnju.
Liquidambar styraciflua ‘Goduzam’ – Gold Dust
Ime ovog kultivara „Zlatna prašina“ potiče od panaširanih listova.
Tokom leta list je zelene boje, prošaran žutim flekama a u jesen dobija sve boje koje su karakteristične za likvidambar pa ga ta stalna varijacija čini vrlo dinamičnim u svakom vrtu. Posebno se preporučuje upotreba u tamnijim delovima vrta jer reflektuje veliku količinu svetlosti.
Ova vrsta raste do 15m a prečnik krošnje može biti do 12m.