KRASULA-DRVO NOVCA

Mesnata sukulenta sa vrlo snažnim stablom koje liči na malo drvo.
Listovi su ovalni, mesnati, glatki i mogu biti zelene ili srebrnaste boje. Zeleni primerci se mogu gajiti i u poluhladovini, dok srebrnasti zahtevaju dosta svetle položaje ali bez direktnog sunca.

Zalivanje vodom je jednom nedeljno od aprila do septembra, zavisno od toga kolika je temperatura u prostoriji i brzina sušenja površinskog sloja zemlje. Od septembra do decembra zalivanje je svake treće nedelje a u decembru i januaru po jednom mesečno, da bi od februara zalivanje bilo češće, jednom nedeljno. Listovi upijaju vodu, tako da se u sušnom periodu vrši napajanje biljke vodom iz njih.

Prihranjuje se tečnim đubrivom za kaktuse, ali upola razblaženim rastvorom, na svakih petnaest dana. Poželjno je presađivanje svakog proleća u novu humusnu zemlju jer se tako podstiče njen rast. Prija joj suv vazduh, a osetljiva je na promaju, česta premeštanja, višak vlage (dolazi do pojave plesni i buđi i biljka propada). Pogodnija je hladna prostorija (minimum 10 stepeni), tada se ređe zaliva, ukoliko je pretoplo u sobi dolazi do deformacije biljke i ona gubi svoj oblik i lepotu. Mogu da je napadnu biljne vaši, ali to je jako retko. Leti se može izneti napolje u hladovinu.

Razmnožava se reznicom lista (rastu nakon mesec dana, takve biljke su male i sporo rastu, ali izgledaju kompaktnije), reznicom sa vrha biljke (tada mnogo brže rastu). Jako je dug životni vek, čak i do 30 godina u saksiji. Sujeverni veruju da će se vlasnik ove biljke opariti ukoliko njegova biljka procveta. Cvetovi su prelepi, sitni, zvezdasti, ružičasto–bele boje, a pojavljuju se od leta do početka zime. Međutim ovo je jako zahtevna biljka po pitanju cvetanja. Ko uspe da je natera da cveta pravi je srećnik, ali zbog prelepih cvetova vredi pokušati. Ako se svega ovoga pridržavate, ko zna možda baš vas vaša krasula obraduje cvetovima. Srećno!

Nakon objave ovog teksta, dobili smo ovu fotografiju od naše čitateljke