Ponekad košenje trave trimerom može napraviti mnogo veću štetu nego korist.
Nesavesno ponašanje radnika za trimerom, često dovodi do teških oštećenja stabala na zelenoj površini koja se kosi.
Radnik želeći da pokosi svu travu oko stabla često i suviše približi trimer stablu pa sa travom „pokosi“ i deo kore drveta. Ukoliko bi došlo do prstenovanja celog stabla, ma koliko veliko ono bilo, to drvo je osuđeno na propast jer je sav protok hranljivih materija, neophodan za njegov dalji rast time prekinut. Često se desi da radnik trimerom zakači samo jedan deo stabla pa se protok hranljivih materija preseli na druge delove koji nisu oštećeni ali takva stabla nisu do kraja pošteđena propasti.
Na mestu gde je prekinuta kora dolazi do kalusiranja ali često kalus ne uspe u potpunosti da sraste pa na tim mestima nastaju rupe koje su pogodne za razvoj patogena. Kada gljiva na tom mestu prodre u stablo ona se širi i jede ga iznutra. Posle izvesnog vremena čitava statika stabla bude prepuštena delu kore i uskom sloju tkiva ispod nje. Prilikom jakih vetrova, ta stabla su potencijalna opasnost za prolaznike i imovinu.
Jedan od načina da se to spreči je svakako pažljivo košenje ali kao prevencija mogu da se upotrebe i razne trake, asure ili žičane ogradice oko stabla.

Autor: Radivoje Bulatović