Kruška

Postoje mnoge sorte krušaka ali  jedini način prenošenja  osobina  je kalemljenjem. Kruška se kalemi na dunju, glog ili na divlju krušku. U današnje vreme  sve agrotehnicke mere  se moraju ispostovati  ako hocemo da imamo dobar rod.

Jabuka 

Danas postoje mnoge vrste jabuka a sve potiču od divljih sorti koje su  godinama unazad ukrštanjem selekcionisane i gaje se kao takve. Jabuka je ista za gajenje kao i kruska  i  moramo se pridržavati nekih agrohemijskih  saveta  radi boljeg plodonošenja. Jabuka se razmnožava iskljucivo  kalemljenjem i nikako drugacije jer sejanjem semenki ne dobijamo indetičnu biljku. Jedino se jabuka petrovka ne kalemi nego se razmnozava reznicama .

Šljiva

Postoji veliki broj divljih i pitomih sljiva koje se i dan danas ukrstaju  radi  dobijanja boljih i otpornijih sorti. najpoznatije kalemljene šljive kod nas  su; čačanka rana , čačanska lepotica, čačanska rodna, čačanska najbolja,  požegaca, moravka , ruska bela i crvena. Pored  njih postoje i divlje nekalemljene  ali one  iako  rode  odlicno njihov plod  se koristi  samo za rakiju ili  sokove u nekim pogonima kao npr. Nektar.

Badem

Badem je koštunjičavo voće.  Gaji se  na jugu gde  nema  velikih mrazeva . Ima ga i na severu naše zemlje ali retko. Razmnozava se kalemljenjem na divlju šljivu ili sejanjem koštica .
Gaji se kao i svo ostalo voce.

Breskva

Spada u  koštunjičavo voće. Gaji se kao i badem i kajsija. kalemi se. Može i od koštice ali ne prenosi  osobine roditelja. Kalemi se na  divlju breskvu ili vinogradarku. Gaji se  kao i svo ostalo voće koje se kalemi.
 
Piše: Nenad Sinadinović