Jedan od najvećih problema negovanog vrta je to što za jako kratko vreme može biti zakorovljen ukoliko se ne održava. Upravo to i jeste najznačajnija mera nege. Plevljenje trave i održavanje ivica.
Nadiranje korova može biti sa više strana: rasejavanjem semena, izbijanje trave iz delića rizoma koji su ostali od prethodnog plevljenja ili širenjem sa okolnih travnih površina.
Ove pojave se ne mogu sprečiti ali se znatno mogu ublažiti redovnim održavanjem pod čime podrazumevamo,  redovno plevljenje, održavanje ivica i šišanjem okolnih travnjaka kako nebi došlo do zrenja i rasejavanja semena.
Održavanje ivice vrta i sprečavanje širenja korova može se izvesti na puno načina o čemu smo već pisali.
Jedna od savremenih metoda je korišćenje agrotekstila.
Ova prostirka će fizički odvojiti baštu od travnjaka, što u kombinaciji sa malčiranjem može biti i veoma dekorativno.
Postavljanje agrotekstila nije komplikovano.
Ašovom se ubada zemlja na rubu bašte kako bi se  napravila brazda. Zatim se u tu brazdu pomoću štapića ili špaklice ugura obod agrotekstila a zatim se nagazi zemlja kako bi se zatvorila brazda.
Tridesetak santimetara dalje, paralelno sa ovom ivicom, pravi se još jedna brazda.
Tekstil se seče tako da desetak santimetara prelazi preko te brazde a zatim se postupak ukopavanja ivice ponavlja uz obavezno zatezanje.
Preko ove prostirke može se posuti malč od borove kore, iberlauf, ili rizla kako bi se zamaskirala a ivica bila naglašenija.
Trava neće dodirivati rub bašte a koren će teže prodirati na tu stranu.

Autor: Radivoje Bulatović
Dipl. Inž. šumarstava, oblast pejzažna arhitektura i hortikultura.