Kada kupujemo cvet obično gledamo njegovu vitalnost i boju , ne razmišljajući odakle taj cvet dolazi i koliko je atmosfera morala biti zagađena da bi se on takav kakav je našao tu gde je.
Primera radi Englezi najviše uvoze cveće iz susedne Holandije ali i iz dalekog Kameruna.
Često je cveće iz Kameruna u njihovim cvećarama jeftinije od ovog iz Holandije. To je prvenstveno zbog niže cene rada u Africi ali i zbog povoljnije klime i toga što nema potrebe za dogravanjem staklara.
Ako se poruči tovar cveća iz Holandije, potrošiće se mnogo manje goriva nego ako se isti tovar poruči iz Kameruna. Ta činjenica  nam izprva govori da je ekološki opravdano kupovati holandski cvet.  To naravno važi za one vrste koje rastu na otvorenom prostoru ali ako se naručuje ruža, kala, orhideja ili neki drugi cvet koji je proizveden u staklari, doćićemo do računice da ne samo što je cvet iz dalekog Kameruna jeftiniji nego je na njegovu proizvodnju i transport potrošeno mnogo manje fosilnog goriva. Iako ga je potrebno dovoziti brodom ili avionom koji su veliki zagađivači podeljeno na količinu cveća koja je u tovaru, dobija se da je atmosfera manje zagađena jer je za proizvodnju konkurentskog cveta u Holandiji potrošena ogromna količina goriva za zagrevanje staklare prilikom proizvodnje što u ovoj zemlji nije bio slučaj.

Autor: Radivoje Bulatović