Hlorofitum – zeleni ljiljan

Višegodišnja tradicionalna biljka jako laka za gajenje. Potpuno je nezahtevna, jako otporna na različite uslove, podnosi senku, sušu, visoke i niske temperature. Ovo je lepa viseća biljka sa dugim i uzanim listovima zelene (zahteva manje svetlosti) ili svetlo zelene boje sa belom trakom (više svetla zahteva). Cvetne drške su duge sa sitnim belim zvezdastim cvetovima.

Zimi se čuva do temperature od 7 stepeni, a leti do 26 stepeni u sobi ili napolju ali bez direktnih sunčevih zraka.

U proleće i leto se zaliva obilno, po potrebi i svakodnevno ako se brzo suši zemlja, a povremeno je treba i prihraniti blagim rastvorom đubriva. Zimi se zalivanje smanjuje na jednom nedeljno. Da bi bolje napredovala jednom mesečno praktikovati tuširanje mlakom vodom kako bi se uklonila prašina sa površine listova.

Razmnožava se iz mladih izdanaka koji se nalaze na kraju drške. Izdanci se odkidaju i odmah zasade ili se ožile u vodi. Ovo je jako korisna biljka koju bi svako trebalo da zasadi jer je prirodno dezinfekciono sredstvo, upija 95 procenata ugljen dioksida iz sobe i veliku količinu formaldehida (on se oslobađa iz duvanskog dima, isparavanjem boja, lakova i sredstva za dezinfekciju). Može uspešno da se gaji i kao hidro kultura (vodena kultura) u nekoj posudi samo sa vodom ili kombinacija vode i kamenčića. Praktično nije potrebno sađenje u saksiju sa zemljom. Ukoliko se gaji klasično, u zemlji, presađivati je treba onda kada je biljka prevelika za postojeću saksiju i kada koren počinje da viri sa dna saksije, najbolje je raditi to u proleće. Tada se uzima jedan broj veća saksija i doda se malo nove zemlje.

Životni vek može biti i do deset godina.
Problemi: ako su listovi beli ili žuti to je znak da biljka nema dovoljno svetlosti. Treba je prebaciti na svetlije mesto. Ako otpadaju listovi i ne raste znači da nije skoro presađivana i treba je presaditi jer nema više hranljivih materija u zemlji. Ako se koristi preparat za sjaj lišća dolazi do pojave opekotina i sivih mrlja.