Proklijala zrna pšenice imaju mnogo veću hranljivu vrednost od pšeničnog brašna.
Sadrže puno proteina, vitamina i hranljivih biljnih vlakana.
Uvidevši to, jedan ruski akademik napravio je hleb od proklijalih zrna pšenice.
Ubrzo se dokazalo da taj hleb ima lekovita svojstva pa se krenulo u njegovu masovnu proizvodnju.
Danas je po naređenju ruske vlade obavezno njegovo korišćenje u dečijim vrtićima i đačkim menzama najmanje tri puta nedeljno kako bi ga omladina redovnije koristila. preporučuje se dijabetičarima, ljudima sa povišenim holesterolom, veoma povoljno deluje na probavu.
Nedavno je i u Srbiji počeo da se proizvodi čuveni ruski hleb bez brašna „TONUS“
Po ruskoj licenci proizvodi ga pekara Trivit iz Bečeja. Zbog načina proizvodnje ali i zbog nedostatka konkurencije ovaj hleb je na ceni što ga mnogima čini nedostupnim u redovnoj ishrani.
Iz tog razloga, daćemo vam savet kako da kod kuće napravite sličan hleb.
Najvažniji sastojak ovog testa je proklijala pšenica. Uz nju se dodaju samlevene semenke susama, bundeve, suncokreta. Naravno u kućnoj proizvodnji možete dodati i druge semenke poput lana, badema, oraha, kukuruza, heljde, soje…

*Pokvasite kilogram pšenice i ostavite u tepsiji da proklija 2-3 dana. Dva puta dnevno pokvasite pšenicu kako bi obezbedili dovoljnu vlagu za njeno klijanje. 
*Kada je pšenica proklijala, operite je i sameljite u blenderu. U blenderu nezavisno sameljite i pržene semenke susama, bundeve, suncokreta (po želji i nekih drugih poput badema, oraha…) uz dodatak sirovih semenki lana.
*Pomešajte testo od proklijale pšenice sa brašnom od semena.
*dodajte jedan rastopljen kvasac.
*Čajnu kašikicu soli.
*Kašikicu šećera ili meda.
*Kašiku zejtina ili maslinovog ulja.
*Ukoliko je testo suvo, može se dodavati malo vode a ukoliko je pak lepljivo može se dodati malo kukuruznog brašna.
*Zamešeno testo ostaviti 2 sata da odstoji a zatom ga staviti u rernu na pečenje.
Koliko god izgledalo komplikovano, priprema ovog hleba nije ni malo teška niti skupa. Kada jednom probate, napravićete ga opet. Ukoliko odlučite da Tonus postane sastavni deo vaše ishrane, vrlo brzo će se to odraziti na vaše zdravstveno stanje i vitalnost celog organizma.