„Na svetu postoji samo jedan hram…. a to je ljudsko telo“.

                                                                                                                              Tomas Karlajl

 

Brz život, brza hrana, zagađenost, zračenja, stres, nervoza, izloženost nasilju na razne načine i sve ono što prati život modernog čoveka, loše deluje na telo i psihu.  Dolazi do nagomilavanja toksina koji nam narušavaju zdravlje. Imunitet nam opada, postajemo mrzovoljni, loše koncentracije, skloniji lošoj probavi, gojenju, umoru, infekcijama, alergijama itd.

Detoksikacija je dvostruko korisna jer se rešavamo toksina štetnih po zdravlje i podmlađujemo. Dobro bi bilo odvojiti svakog meseca po 2, 3 dana za čišćenje organizma. Najbolji period za to je period mladog meseca kada telo ima prirodnu tendenciju ka čišćenju i kad je ono najefektnije. Ako neko želi time temeljnije da se pozabavi treba znati da postoji redosled čišćenja: prvo se čiste creva, jetra, potom bubrezi a zatim ostali organi. Jetru treba čistiti na proleće, srce tokom leta, bubrege zimi, pluća na jesen a želudac i pankreas između sezona.

Tokom opšteg čišćenja organizma nutricionisti preporučuju da se klonimo pržene hrane a fokusiramo na sveže namirnice i namirnice kuvane na pari. Od povrća najbolje je jesti kupus, crni i beli luk, šargarepu i rotkvice. To je povrće koje ima „bazni“ efekat i neutrališe kiselost organizma. Ako koristimo ulja, najbolja su Omega 3 ulja koja podmazuju creva, a to su maslinovo i laneno ulje. U ishranu možemo ubaciti i semenke: lan, susam i seme bundeve.

Od voća se preporučuje jabuka, limun, grejpfrut, pomorandža – voće koje sadrži C vitamin i antioksidante. Voće treba jesti sirovo i praviti od njega sveže sokove. Dobra kombinacija za sok su limun+grejpfrut+narandža ili kombinacija jabuka+šargarepa+limun. Ovo je takođe voće koje ima „bazni“ efekat na organizam.

Kako bi čišćenje bilo uspešnije treba pospešiti znojenje i motilitet creva. Korisno je raditi vežbe yoge, vežbe „Pet Tibetanaca“, vežbe istezanja, skakanje na trampolini, ići u saunu i parne kupke.

Benefit od unošenja vode u organizam je već svima poznat. Voda reguliše razmenu materija, reguliše krvotok, temperaturu, eliminiše štetne materije, utiče na vlažnost kože. Vodu ne treba piti samo kad osetimo žeđ. Tokom čišćenja treba piti više vode ali ni u tome ne treba preterivati jer može doći do pada elektrolita Natrijuma u organizmu što može imati ozbiljne posledice. Od tečnosti se preporučuje i čaj od koprive za prečišćavanje krvi, kao i za Zeleni čaj bogat antioksidantima. Zeleni čaj sadrži oksidant Katehin koji posebno „gađa“ problematično salo na stomaku i treba ga piti nakon obroka. Pošto sadrži i manju količinu Kofeina ne treba preterivati ni u tome.

Pre nego što počnete detoksikaciju ili dijetu za redukciju telesne težine najbolje je da se posavetujete sa lekarom i nutricionistom. Neki režimi ishrane ili vežbi mogu biti dobri za nekog drugog ali štetni za vas. Vrlo je važno proceniti stanje srca, bubrega, da li ste alergični na neku hranu, imate li gastritis itd.  Takođe ne treba kombinovati sve tipove dijeta i aktivnosti odjednom  i agresivno lišiti telo sastojaka koji su mu neophodni. Gladovanje i klistiri mogu biti potpuno kontraproduktivni i izrazito štetni po zdravlje, posebno za srce i creva. Postupajte s vašim telom s ljubavlju.