Još kod starih rimljana reč fikus je značila smokva (kod smokve kada se otkine list dolazi do pojave bele mlečne tečnosti, a isto se dešava i kod većine fikusa). Rastom podseća na drvce i ima ovalne zelene ili prošarane listove, raste do visine od 5 metara. To je tropska biljka poreklom iz Malezije osetljiva je na promaju i hladnoću, a jako joj prija orošavanje listova, pogotovu u toku toplih letnjih dana i u toku grejne sezone (orošavanjem se spira prašina sa listova i biljka bolje raste).
Zahteva dosta svetlosti (prošarani listovi mnogo više od zelenih), ali od direktnog sunca je treba sklanjati. Ako je na tamnom mestu biljka će se prilagoditi vremenom, ali će mnogo sporije da raste. Idealna pozicija je južna strana i bez čestog pomeranja(tada listovi opadaju ), ali se povremeno saksija okreće ka svetlu.
Zimi treba obezbediti 14-18, a leti 25 stepeni. Od grejnoj tela odmaknuti saksiju 1-2 metra, jer usled prevelike toplote i suvog vazduha pojačano otpadaju listovi. U proleće se može izneti napolje u hladovinu, ali kada se u jesen vrati unutra tada dobar deo listova opadne. Što je zemlja rastresitija koren se brže i lakše razvija i bendžamin brže raste. Ne voli male saksije, tada odbacuje lišće. Presađivanje mladih biljaka u veću saksiju, treba obaviti na proleće, dok se kod starih i velikih menja samo gornji sloj zemlje.
Leti se zaliva vodom 2-3 puta nedeljno, a zimi na 10 dana.
Prihranjuje se rastvorom za zelene biljke na 2 nedelje od marta do novembra. Može da se povremeno doda voda u kojoj je kuvana kopriva, blitva ili spanać, to je odlično prirodno đubrivo koje sadrži dosta gvožđa i listovi dobijaju sjajnu zelenu boju.
Orezuju se na proleće kada se formira željeni oblik, a te reznice se koriste za razmnožavanje(bolje je ožiliti ih u vodi u bilo koje doba godine, nego direktno zasaditi u zemlju). Kada se zasade par reznica one se mogu dok su mlada stabla međusobno isprepletati i to je jako dekorativno.
Životni vek je od 2-15 godina.
Napada ih crveni pauk protiv koga se može koristiti insekticid, štitaste vaši-vlažnom krpom se prebriše list.
Problemi: opadaju listovi-nema dovoljno svetlosti, promaja; žuti listovi-previše vode, lepljiv list-vaši, prskati konfidorom.
Autor: Ivana Kostić